slikar1U Galeriji Ministarstva kulture Slovačke, pod pokroviteljstvom našeg ambasadora Šanija Dermakua, 15. januara je otvorena retrospektivna izložba slovačkog naivnog slikara iz Srbije, Jana Bačura, pod nazivom „Stepenice života”. Slike će biti izložene do kraja januara.

U prisustvu publike iz diplomatskog, kulturnog i političkog života Slovačke, ljubiteljima umetnosti obratio se ambasador Dermaku, koji je ukazao na značaj predstavnika škole naivnog slikarstva iz Kovačice za očuvanje i promociju kulturnog i umetničkog identiteta Slovaka u Srbiji.
slikar2
„Dostignuća stvaralaca ove umetničke škole, a pre svega Jana Bačura, najstarijeg slovačkog naivnog umetnika, na najbolji način doprinose jačanju kulturnih veza i izgradnji mostova prijateljstva dva naroda i države”, istakao je ambasador Dermaku.
slikar
Publici su se obratili i direktor Kancelarije za Slovake u dijaspori ambasador Jan Varšo, direktor međunarodnog centra za decu „Bibijana” Peter Tvrdonj, vlasnik „Galerije Babka” u Kovačici Pavel Babka i autor izložbe.