prisutniU Palati Vlade Federalnog distrikta „Buriti”, jednom od najprestižnijih izložbenih prostora u Braziliji, ambasador Srbije u Brazilu Veljko Lazić i prva dama Federalnog distrikta Marsija Rolemberg, otvorili su izložbu Muzeja grada Beograda „Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata”, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije i 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Brazilom.

Na otvaranju su, pred predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija, govorili brazilski zvaničnici – podsekretar MIP-a Brazila za multilateralu, Evropu i Severnu Ameriku ambasador Simas Magaljaes, državni sekretar za kulturu DF Gustavo Pašeko i šef Kabineta Guvernera DF Alden Mageira.

 ________________.___._____

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija sa svih kontinenata, a propraćen je u brojnim medijima. Ambasador Lazić je dao intervjue za dva vodeća diplomatska glasila – „Gajd” i „Embasi Brazilija“. Agencija „Brazilija“, „Embasi Brazilija“, „Brazilija in foko“, „Alo” izvestili su o obeležavanju Nacionalnog dana Srbije i izložbi, stavljajući akcenat na život i rad našeg diplomate i dobitnika Nobelove nagrade. Preneti su i delovi govora prve dame DF Marsije Rolemberg i ambasadora Veljka Lazića sa ceremonije svečanog otvaranja.
 ___
Rolemberg je izrazila zadovoljstvo povodom postavke izložbe u Braziliji, koja će, prema njenim rečima, kulturno obogatiti njene sugrađane, a istovremeno doprineti daljem razvoju odnosa Srbije i Brazila. „Počastvovana sam što je ova postavka svrstana u kulturni program Brazilije” – naglasila je prva dama.

Ambasador Lazić je istakao da je postavka obišla gotovo sve gradove Evrope, te da je sada, po prvi put predstavljena van njenih granica, tj. na teritoriji Latinske Amerike.