U okviru proslave šezdesete godišnjice Rimskih ugovora, Komisija sutra okuplja ministre velikog broja država članica na debatu o načinima za ostvarivanje napretka u oblasti računarstva visokih performansi, povezane mobilnosti i digitalizacije industrije.

Cilj Digitalnog dana u Rimu je jačanje saradnje između država članica EU kako bi društva i industrije boli spremniji za potpuno iskorišćavanje prednosti digitalne transformacije.

Andrus Ansip, potpredsednik nadležan za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Evropske države više od 60 godina zajedno rade na iskorišćavanju ekonomskih prednosti većih i integrisanijih tržišta, vodeći računa o tome da građani od njih imaju koristi. Ovo treba primeniti na digitalno okruženje. Stara poslovica je da svi putevi vode u Rim. Međutim, digitalnim autoputevima budućnosti će biti povezana svi ljudi, svi predmeti i sva mesta. Svrha Digitalnog dana je da osigura da digitalizacija postane istinski pozitivna sila – u politikama i zakonima, ali i u privredi, društvu i životima svih Evropljana.”

Glavne tačke Digitalnog dana su deklaracija o promociji Evrope kao globalne sile u oblasti računarstva visokih performansi, pismo namere o uspostavljanju, u saradnji sa Komisijom, pravnog okvira za prekogranično testiranje povezane vožnje i pokretanju evropske platforme za digitalizaciju industrije. Bilo je reči i inicijativama za razvoj digitalnih veština Evropljana. Pročitajte više o ovome u saopštenju za medije. Pratite sutrašnju debatu uživo. Dnevni red konferencije možete pronaći ovde. Sve sesije su interaktivne, sa mogućnošću učešća korišćenjem heštega #DigitalDay17 i Tviter naloga @DSMeu.