Povodom današnjeg praznika poljske dijaspore i Poljaka u inostranstvu, hvala Vam za posvećenost otadžbini, za negu poljskog nasleđa, jezika i kulture i za širenje pozitivne slike o Poljskoj u svetu. U svoje ime  i u ime poljske diplomatije  želim Vam puno ličnog i profesionalnog uspeha. Nadam se da ćete ostati u kontaktu sa našom zemljom, ali i da ćete joj se vraćati, jer su naša vrata uvek otvorena za Vas. Verujem da ćemo i ubuduće uspešno raditi na očuvanju dobrog imena Poljske i da ćemo još uspešnije promovisati dostignuća Poljaka u inostranstvu.

Vitold Vaščikovski

Ministar spoljnih poslova Republike Poljske

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, van granica Poljske živi između 18 i 20 miliona Poljaka – oko 12,5 miliona u Severnoj i Južnoj Americi, 4,3 miliona u Zapadnoj Evropi i 1,5 miliona u Istočnoj Evropi. Najveća poljska dijaspora nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je 2012. poljske korene prijavilo više od 9,6 miliona ljudi.

U ekspozeu izloženom u poljskom Sejmu u februaru 2017. godine, ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je istakao da „poljska dijaspora i Poljaci u inostranstvu zauzimaju posebno mesto u spoljnoj politici Republike Poljske. Oni su članovi naše porodice, komadić Poljske u najudaljenijim delovima sveta.”

Poljska vlada neguje kontakte sa poljskom dijasporom i Poljacima u inostranstvu na razne načine, uključujući i „Vladin program saradnje sa poljskom dijasporom i Poljacima u inostranstvu 2015-2020″, sa sledećim strateškim ciljevima: promovisanje učenja poljskog jezika, nastave na poljskom jeziku i o Poljskoj, jačanje poljskog identiteta i pružanje mogućnosti da učestvuju u nacionalnoj kulturi, jačanje poljskih zajednica u inostranstvu, podrška Poljacima koji žele da se vrate u zemlju, podsticaj povratka Poljaka u maticu, kao i višestruki razvoj kontakata sa Poljskom.

 

SHARE