Mnogo pre nego što su Norvežani primili hrišćanstvo, Skandinavci su slavili paganski praznik Yule (zimska kratkodnevica), jer bi od tada dani bivali sve kraći, a noći sve duže. Na krajnjem severu planete zima znači samo nekoliko sati sunčeve svetlosti dnevno, a u polarnom krugu u Norveškoj sunca nema čitav mesec!

Stoga, božićno ukrašavanje prodavnica i supermarketa kreće već krajem oktobra ili početkom novembra, ponekad čak i dok su još tu ukrasi za Noć veštica. Premda mesec dana ranije nego što su ljudi u drugim zemljama navikli, ova dekoracija je zaslužna što božićno raspoloženje traje prilično dugo. Kako se približava zima, sve je više hleba sa đumbirom, božićnog piva i sode, aquavit-a i tradicionalnih božićnih jela.

Prve nedelje/adventa u decembru, što je prvi od četiri adventa, u velikom broju gradova i sela u Norveškoj se održavaju proslave na otvorenom nebu prilikom paljenja svetiljki na gradskoj jelki. Postoji mogućnost da na ovaj dan dobijete čak i poklon od Deda Mraza, ako vam se posreći!

13. decembra Skandinavci slave dan Svete Lucije, to je praznik svetlosti koja treba da otera tamu. Tada mlade devojke i muškarci, koji su obučeni u belo i drže sveću, poklanjanju rolnice od šafrana.

U Norveškoj je 23. decembar još poznat i kao “mali Božić”. Obično se provodi u krugu najbližih članova porodice dok je na trpezi božićna kaša (onaj ko pronađe badem u svom tanjiru dobija nagradu). Tada se prave đumbirni hlebići za kuću i ukrašava jelka. Jedan deo kaše se, uz kolače, ostavlja ispred kuće za Nisse, kako ne bi pravio nestašluke u predstojećoj godini.

24. decembar, odnosno Badnje veče, je veliki dan: Jede se božićna kaša (opet), pije se glog (kuvano vino), po stoti put se gledaju reprize božićnih filmova i sprema se za večeru. Na večeru treba da se obuče nešto najlepše što imate, najčešće narodna nošnja, haljina ili odelo. Neki žele da budu na večeri samo u krugu najbliže porodice, dok drugi okupljaju sve moguće rođake koji postoje. Nakon večere se pleše oko jelke pre nego što Deda Mraz dođe da podeli poklone.

Iako se većina božićnih praznika provodi sa porodicom, postoji ipak prostor i za prijatelje! Naime, u periodu pred Badnje veče ćete na ulicama Norveške često nailaziti na ljude u alkoholisanom stanju kako se vraćaju sa proslava kompanija, organizacija i društava. Ovaj događaj se ponavlja na Dan svetog Stepana, kada se viđate sa prijateljima iz detinjstva koje niste videli još od prošle godine. Ponovo okupljanje sa prijateljima i porodicom je za doček Nove godine.

Božić se zvanično završava 13. januara, kada članovi porodice treba da igraju oko jelke, a onda je izbace napolje. Uz tzv. Yule Goat, tradicija prema kojoj se deca i mladi oblače kao božićni junaci i idu od vrata do vrata kako bi razmenjivali pesme za slatkiše, i ples oko jelke polako izumiru.

Article source: http://www.norveska.org.rs/News_and_events/Novosti-i-dogadjaji-/Deda-Mraz-nam-stie/

SHARE