Slovenačka predstava “Evropa” Ivane Sajko, u režiji Primoža Ekarta, inspirisana antičkom mitologijom, Brehtom i aktuelnim tragičnim događajima na granicama Evropske unije, izvedena je sinoć u Ateljeu 212 u Beogradu, a večeras se igra u Narodnom pozorištu u Nišu. Zahvaljujući Ambasadi Republike Slovenije koja ove godine obeležava 25 godina samostalnosti, ova predstava je u Srbiju stigla povodom Dana i meseca Evrope koje obeležava Delegacije EU u Srbiji.

Brojne zvaničnike među kojima su bili ministri odbrane i prosvete Zoran Đorđević i Sržan Verbić, predstavnike diplomatskog kora, javne ličnosti poput Ružice Đinđić, predstavnike partnerskih organizacija i publiku najpre su pozdravili slovenački ambasador Vladimir Gasparič i Oskar Benedikt zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji. Veče se završilo aplauzom glumcima koji su upečatljivo izneli provokativnu poruku predstave koja preispituje današnju ulogu Evrope.

“Raduje me što su koreni predstave iz Hrvatske, jer ju je napisala hrvatska dramatruškinja Ivana Sajko, izvođači su Slovenci, a prikazuje se u Beogradu i Nišu, i ukazuje na isprepletenost i uvezanost ovog dela Evrope”, rekao je ambasador Gasparič pozdravljajući gledaoce.

predstava-evropa-bg-2“Slika Evrope nije potpuna bez Srbije, ali svakodnevno radimo na tom ostvarenju”, poručio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i naveo da je predstava slovenačkog režisera Primoža Ekarta provokativna i kritična, ali da se EU ne plaši kritika, jer je svakom krizom koja ju je zadesila, Evropa postajala jača.

Hrvatska književnica i dramaturškinja Ivana Sajko našla je inspiraciju za provokativan tekst i kritiku današnjeg demokratskog sistema u antičkom mitu o Evropi i Zevsu, Brehtovoj drami “Majka Hrabrost i njena deca” i aktuelnim događajima u EU.

Evropa” se tako bavi bavi odnosima muškarca i žene, polemiše s konceptom demokratije, otkriva ponavljanje istorije čovečanstva i gledaocima prikazuje slojevitu priču, obojenu izazovnim pitanjima, kojima naglašava aktuelne teme u duhu našeg vremena.

Evropin odnos sa Pukovnikom – jučerašnjim partnerom i današnjim neprijateljem, predstavljen je upečatljivim songovima i glumačkim kreacijama petoro mladih glumaca, uz Barbaru Cerar u naslovnoj ulozi. Razotkrivanje Europinog i Pukovnikovog ljubavnog odnosa ne izbacuje na površinu samo krvave ratove iz prošlosti, već dovodi u pitanje i samu njihovu budućnost.

“Treba ga procesirati i zaboraviti. To je strategija narednog stoleća”, jedna je od poruka predstave, koja je nastala u koprodukciji Imaginarnih i Cankarevog doma iz Ljubljane, a premijerno je izvedena krajem 2014. Prošle godine, na 25. festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“, predstava je dobila nagradu za umetničko dostignuće.

SHARE