Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu.
Većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare tokom trajanja festivala.
Offline program odvijaće se u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.
Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.
Gete Institut preporučuje:
Lavmobil
petak, 4. septembar, 22.00, Art bioskop Kolarac
Elke Margarete Lehrenkrauss — Nemačka — 2019 — 103′
Kategorija: Vatromet
Kad padne noć u ruralnoj Nemačkoj, stari folksvagen karavani ukrašeni blistavim svetlima ocrtavaju seoske puteve koji vode kroz polja krompira i tamne šume. Unutar ovih minibuseva, prostitutke iz istočne Evrope i Afrike čekaju svoje klijente koji tuda prolaze. Film prikazuje ove žene koje su stigle iz daleka u potrazi za novcem i boljim životom. Sve dok se jednog dana, u sablasnoj atmosferi, ne dogodi ubistvo jedne od prostitutki i ne uzdrma čitave kulise i natera sve da nešto preduzmu.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/lavmobil/

Forum
Marcus Vetter — Nemačka — 2019 — 115′
Kategorija: Naslovna strana
U vreme rasprostranjenog populizma i sve većeg nepoverenja u elite, režiser Marcus Vetter prati 81-godišnjeg osnivača kontroverznog Svetskog ekonomskog foruma tokom dve godine, dok radi na ostvarenju svoje misije: poboljšanje stanja u svetu . Kada Klaus Švab napiše pismo klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg nakon njenog pojavljivanja na Svetskom ekonomskom forumu 2019, započinje dijalog između generacija koji daje nadu.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/forum/

Kaningem
Alla Kovgan — Francuska, Nemačka, SAD — 2019 — 93′
Kategorija: Intermisija
Godine 2019. obeležava se stogodišnjica od rođenja legendarnog američkog koreografa Mersa Kaningema. Ovaj poetični film prati Mersovu umetničku evoluciju tokom tri decenije rizika i otkrića (1944–1970), od njegovih ranih godina kao plesača početnika u posleratnom Njujorku, pa sve do njegovog uspona do statusa jednog od najvećih i najuticajnijih vizionara koreografije u celom svetu. 3D tehnologija povezuje Mersove filozofije i priče, stvarajući visceralno putovanje u svet slavnog koreografa.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/kaningem/

Pećina
ponedeljak, 7. septembar, 20.00, Art bioskop Kolarac
Feras Fayyad — Sirija, Danska, Nemačka, SAD — 2019 — 95′
Kategorija: Udarni termin
Za sirijske civile pod opsadom, nada i sigurnost leže pod zemljom, unutar podzemne bolnice poznate pod nazivom Pećina, gde su pedijatar i lekar dr Amani Balur i njene koleginice Samaher i dr Ala zaradile svoje pravo da kao jednake rade uz svoje muške kolege, gde se bave svojim poslom na način koji bi bio nezamisliv u ugnjetavajućoj patrijarhalnoj kulturi koja postoji iznad površine.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/pecina/

RIAFN
Hannes Lang — Nemačka — 2019 — 30′
Kategorija: Pejzaž
RIAFN je kinematografsko putovanje kroz zvučne kulise Alpa. Idiom, pesma, kao i pozivi i komande farmera i pastira sjedinjuju se i stvaraju pokretnu sliku vođenu lokalnim karakterom i ritmom. Između umetničkog ideala i dokumentarističkog realizma, ovaj mjuzikl prikazuje utopijsko mesto odvojeno od kompulzivne brzine i pristupačnosti komunikacijske tehnologije koja zasićuje moderni život.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/1141/

Svemirski psi
petak, 4. septembar, 20.00, Prirodnjački muzej
Elsa Kremser, Levin Peter — Austrija, Nemačka — 2019 — 91′
Kategorija: Međunarodni takmičarski program
Lajka, pas lutalica, bila je prvo živo biće koje je poslato u svemir i time u izvesnu smrt. Legenda kaže da se na Zemlju vratila kao duh i da i dalje luta ulicama Moskve, zajedno sa svojim slobodno lebdećim potomcima.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/svemirski-psi/

Golda
Sagi Bornstein, Udi Nir, Shani Rozanes — Izrael, Nemačka — 2019 — 85′
Kategorija: Profili
Neposredno pre njene smrti, Golda Meir je dala intervju za izraelsku televiziju. Nakon završetka snimanja, kamere su nastavile da snimaju, zauvek beležeći intiman razgovor sa prvom i jedinom ženom koja je ikad vladala Izraelom. Dok je palila cigaretu za cigaretom, Golda je slobodno govorila o svojem mandatu premijera – pet burnih godina koje su joj obezbedile mesto u istoriji, uz veliki lični danak.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/golda/

Rat umetnosti
Tommy Gulliksen — Norveška, Nemačka — 2019 — 102′
Kategorija: Fokus Norveška
Dok je svet na ivici nuklearnog rata, grupa zapadnih savremenih umetnika pozvana je u epicentar oluje – Severnu Koreju. Cilj je sarađivati sa severnokorejskim umetnicima u okviru projekta umetničke razmene koji bi prikazao novu i izazovnu umetnost u zemlji u kojoj je apstraktna umetnost zabranjena. Posmatramo kako u tu famozno tajnovitu i sumornu zemlju zadire ovaj niz živopisnih likova. Oni dolaze tamo u potrazi za mirnom kulturnom razmenom, ali projekat se veoma lako može pretvoriti u rat umetnosti.
Više informacija: https://www.beldocs.rs/product/rat-umetnosti/
Original Article