Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs pod sloganom Reality Check biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu u hibridnom formatu – na otvorenom, u bioskopima, i onlajn.
Kao i uvek, na Beldocsu će biti prikazani najbolji svetski dokumentarni filmovi iz prethodne godine, među kojima će se tradicionalno naći brojni naslovi prikazani na najvećim svetskim festivalima i dobitnici najprestižnijih nagrada.
Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin, Pejzaž i drugim. U istim terminima biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA, Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth i Beldocs Market.
Nakon što je prošlogodišnji program na otvorenom naišao na odlične reakcije publike, Beldocs će i ove godine gledaocima pružiti priliku da tokom festivala pogledaju brojne filmove napolju. Najbolji svetski dokumentarci će se pod otvorenim nebom prikazivati u magičnom ambijentu amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije i na prelepoj terasi Art bioskopa Kolarac u srcu centra Beograda. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i projekcije u dvoranama partnera festivala Beldocs: Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj i Muzeju savremene umetnosti Beograda. Kao i prošle godine, filmove sa programa Beldocsa biće moguće pogledati i onlajn, putem festivalske striming platforme. Pored toga, Beldocs će biti održan i u odabranim bioskopima u drugim gradovima u Srbiji.
Finfine u procepu
Daniel Keter, Nemačka, Etiopija, 2020, 79 min. – Meteore
Film vodi gledaoca na putovanje periferijom etiopske prestonice Adis Abebe. Kroz zvuk i slike koji su na kompleksan način isprepletani sa originalnim razgovorima, ovo ostvarenje prati svakodnevni život poljoprivrednih i građevinskih radnika na istoku Adis Abebe (na oromo jeziku: Finfine) kao polazište za alegorijsku priču o postojanju urbanih afričkih zajednica na ivici građanskog rata. Film dokumentuje ruralno-urbanu transformaciju prostora i posledice po zajednički život na primeru četiri naselja na istoku brzo rastuće etiopske prestonice.

Iz sadašnjosti
Andrei Ujică, Nemačka, Rusija, Francuska, Belgija, 1995, 96 min. – Meteore
Zabeleženi snimci kosmonauta Sergeja Krikaleva tokom višemesečnog boravka u svemiru u kontrastu su sa slikama raspada Sovjetskog Saveza od 1991. do 1992. Dok je Krikalev bio daleko od Zemlje, imperija koja ga je poslala u svemir prestala je da postoji, njegov rodni grad Lenjingrad ponovo je postao Sankt Petersburg, a priroda odnosa na globalnom nivou je doživela velike promene.

Novo jevanđelje
Milo Rau, Nemačka, Švajcarksa, Italija, 2020, 107 min. – Front Page
U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni. Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.

Draga deco budućnosti
Franz Bem, Nemačka, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2021, 89 min. – Beldocs Teen
Ovo je film o novoj mladoj generaciji koja se nalazi u centru seizmičkih političkih promena i globalnih protesta. Rajen protestuje za društvenu jednakost u Čileu, Peper se bori za demokratiju u Hong Kongu i Hilda se nosi sa strašnim posledicama klimatskih promena u Ugandi. Zašto nastavljaju da se bore uprkos gotovo nepostojećim šansama i ogromnom uticaju koji aktivizam ima na njihove lične živote?

Kako ukrotiti baštu
Salome Jaši, Švajcarska, Nemačka, Gruzija, 2021, 91 min. – Landscape
Jedan moćan i anoniman čovek ima neobičan hobi. Otkupljuje viševekovna stabla od seljana duž gruzijske obale, od kojih su neka visoka kao zgrada od petnaest spratova. Iskopava ih sa korenom kako bi ih posadio u svoju privatnu baštu. Kako bi bezbedno presadio drveće tih dimenzija, uništava prirodu koja raste oko njih i primorava ljude koji tu žive da se prilagode promenama. Prateći proces presađivanja drveća, film prikazuje potrebe i vrednosti današnjeg gruzijskog društva i baca svetlo na temu prinudne migracije, u kojoj je iskorenjivanje mnogo više od obične metafore.

Nema drugog mesta
Anat Tel, Izrael, Nemačka, 2020, 71 min. – Special Screenings
Crkvu Svetog groba u Jerusalimu, najsvetije hrišćansko mesto, deli šest hrišćanskih zajednica koji se međusobno bore za svaki kvadratni metar. Dve muslimanske porodice, čuvari ključa ulaznih crkvenih vrata, raspravljaju o tome ko je pravi čuvar ključeva. Nadležni izraelski policajac Džoni pokušava da očuva Status kvo.

Ova kiša će zauvek padati
Alina Gorlova, Ukrajina, Letonija, Nemačka, Katar, 2020, 102 min. – International Competition
Film prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana koji pokušava da obezbedi sebi održivu budućnost, dok se suočava sa izgubljenim ljudskim životima u oružanim sukobima. Od sirijskog građanskog rata do sukoba u Ukrajini, Andrijev život je obeležen naizgled večnim tokom života i smrti.

Spoljašnja buka
Ted Fent , Nemačka, Južna Koreja, Austrija, 2021, 61 min. – Meteore
Danijela nije sigurna o tome šta da radi ili kuda dalje da ide. Mia završava studije koje je započela spontano. Zajedno sa Natašom, drugaricom koja planira da se seli, one šetaju gradom i razgovaraju o neizvesnoj budućnosti. Priča o prijateljstvu, letnjim okupljanjima i besanim noćima u Berlinu i Beču. Film o druženju insomničara.

Ljubav oko svijeta
Anđela Rostuhar, Davor Rostuhar, Nemačka, Hrvatska, 2020, 75 min. – Beldocs Teen
Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalajima, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svetskih metropola, u filmu pratimo 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, koje stvaraju jedinstvenu ljubavnu priču. Ona nas podseća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)