fujimi-ambasador-1Na poziv Micuhira Hošina, gradonačelnika Fuđimija – grada pobratima Šapca, ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić, učestvovao je na festivalu Nanbata zamka koji se, uz tradicionalnu povorku i svečanu paljbu samuraja, održava svakog juna u istorijskom kompleksu ovog grada.

Fuđimi je 1982. godine uspostavio bratske odnose sa Šapcem. U Muzeju istorije Fuđimija, koji je ambasador obišao, izloženi su materijali o istorijatu odnosa grada sa Šapcem. Ambasador Glišić je, zajedno sa gradonačelnikom i zamenikom gradonačelnika Fuđimija, učestvovao u tradicionalnoj povorci kroz park u kome se održava festival. Svi su bili obučeni u originalne samurajske odore iz 18. veka, a nakon zvaničnog dela i tradicionalne paljbe, gradonačelnik Hošino je istakao dugu tradiciju veza Fuđimi – Šabac.

fujimi-2

Hošino je rekao da ima odličnu saradnju sa našom Ambasadom u Tokiju, i izrazio nadu da će Fuđimi postati grad domaćin srpskim sportistima pred pripreme za Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

fujimi-ambasador-2

Ambasador Glišić, koji tečno govori japanski jezik, se zahvalio na pozivu na najveći festival grada i istakao da je srećan što mu je ukazana čast i prilika da obuče samurajsku odoru. On je govorio o dobrim odnosima sa Fuđimijem i dodao da će saradnja na svim poljima nastaviti da se produbljuje.