altJermenske novine „Glas Jermenije“, koje izlaze na ruskom jeziku, prenele su tekst o obeležavanju Dana državnosti Srbije u Konzulatu Srbije u Jerevanu.

U članku se kaže da je praznični događaj organizovao počasni konzul Srbije Babken Simonjan, koji je na muzičko-literarnoj večeri okupio naučnike, pisce, prevodioce, izdavače i druge predstavnike jermenske nauke i kulture.

„Aktivnosti nekih od njih povezane su sa Srbijom, drugi su bili u ovoj fascinantnoj zemlji na Balkanu i nose u duši topla sećanja, za treće je događaj predstavljao susret sa srpskom istorijom, kulturom, književnošću, naukom. Kolaž fotografija praćen je narodnim i patriotskim srpskim pesmama, srpskom poezijom prevedenom na jermenski jezik. jermenskom poezijom prevedenom na srpski, kao i pesmama posvećenim Srbiji. Autor prevoda i poetskih radova je Babken Simonjan”, navodi se u članku.

Na kraju teksta se pohvalno govori o radu i stvaralaštvu počasnog konzula, uz podsećanje da se uskoro očekuje njegova nova zbirka pesama pod nazivom „Ja znam ko sam” kao i knjiga „Konzulski zapisi”, u kojoj će biti sabrani tekstovi o susretima i događajima u proteklih 10 godina kulturno-diplomatske misije počasnog konzula, koji svedoče o razvoju srpsko-jermenskih odnosa.