junker-i-papa-700x336Nekadašnji evropski komesar, Jan Figel, danas je stupio na novu dužnost na početni mandat od godinu dana.

Tokom govora na dodeli Karlove nagrade papi Franji u Vatikanu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je objavio odluku da Jana Figela (bivšeg evropskog komesara za obrazovanje, obuku, kulturu i omladinu) imenuje za prvog specijalnog izaslanika za promociju slobode veroispovesti ili verovanja izvan Evropske unije. Figel stupa na novu dužnost na početni mandat od godinu dana.

Predsednik Junker je ovom prilikom rekao: „Sloboda veroispovesti ili verovanja je osnovno pravo utkano u sam temelj Evropske unije. Neprestani progon verskih i etničkih manjina čini zaštitu i unapređenje ove slobode unutar i izvan EU još važnijima. Verujem da će nam naš specijalni izaslanik Jan Figel pomoći u ovom poduhvatu tako što će nam ukazati na probleme i postarati se da ovo važno pitanje dobije pažnju koju zaslužuje.”

Evropski parlament je ovu odluku podržao usvajanjem Rezolucije 4. februara. Imajući u vidu značaj unapređenja i zaštite ove slobode izvan EU u kontekstu dijaloga i programa pomoći EU sa trećim zemljama, specijalni izaslanik će biti i specijalni savetnik komesara za međunarodnu saradnju i razvoj, Nevena Mimice. Nakon isteka, jednogodišnji mandat izaslanika može biti obnovljen.

Figel ima dugogodišnje iskustvo u međunarodnim i evropskim poslovima. Figel je na funkciji evropskog komesara za obrazovanje, obuku, kulturu i omladinu bio od 2004. do 2009, dok je funkciju prvog potpredsednika vlade Slovačke vršio u periodu od 2010. do 2012.

Figel će u okviru svoje misije objaviti izveštaj o tekućem dijalogu između Komisije i crkava i verskih udruženja i zajednica koji vodi prvi potpredsednik Frans Timermans.

 

SHARE