PredavanjeAmbasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić održao je predavanje na temu „Istorijski aspekti odnosa Srbije i Rusije” u Ruskoj akademiji nacionalne ekonomije i državne administracije pri Predsedniku RF (RANHiGS) i prisustvovao otvaranju „Kluba mladih diplomata” u Kalužskoj oblasti.

Terzić je govorio o viševekovnoj povezanosti Srbije i Rusije, značajnim ličnostima iz istorije dva naroda i saradnji sa RF. Posebno je ukazao na značaj obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i manifestacija koje prate ovaj važan jubilej, ali i o potrebi jačeg prodora Srbije u RF na poljima kulture, izdavaštva, nauke i obrazovanja. Ambasador je odgovarao i na brojna pitanja studenata, koji su se interesovali kako za pojedine ličnosti i događaje iz srpske istorije, tako i za aktuelne političke događaje, kao što su sankcije Zapada prema RF i evrointegracije RC. Takođe, ambasador Terzić je dao izjavu za lokalnu televiziju Nika TV i uručio knjige za Biblioteku RANHiGS – „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji” i „Stara Srbija”.

predavanje1
Srpski ambasador je u Kalugu boravio 28. februara na poziv Fonda „Vladimir Hrabri”, Društva rusko-srpskog prijateljstva Kalužske oblasti i Ruske akademije nacionalne ekonomije i državne administracije pri Predsedniku RF (RANHiGS).

Nekadašnji ruski ambasador u Beogradu i zamenik predsednika Udruženja ruskih diplomata Valerij Jegoškin je najavio da će desetoro najboljih polaznika Moskovskog kadetskog diplomatskog korpusa, koji uče srpski jezik, posetiti Srbiju, Aleksinac, u okviru studijskog boravka. Predstavio je i knjigu „Srpske bajke”, koju je lično priredio i preveo na srpski jezik, objavljenu u ediciji „Bajke naroda Rusije i sveta”.

predavanje2

Predsednik Fonda „Vladimir Hrabri” i Društva rusko-srpskog prijateljstva Stefan Genič je rekao da će krajem marta grupa od tridesetoro ruske dece posetiti Beograd, gde će učestvovati na „IV Georgijevskom rusko-srpskom kulturno-sportskom festivalu”, kao i da će 12. aprila biti svečano otvoren spomenik Juriju Gagarinu na Novom Beogradu.

Na kraju predavanja održan je kulturno-umegnički program, koji su izveli učenici Škole broj 45 iz Kaluge i Liceja „Država” iz Obninska, dve škole koje su prvi članovi „Kluba mladih diplomata”.