Planinski vrh Džumulangma najviši je vrh na svetu iznad nivoa mora, i otkako je sveta i veka, planinari su smatrali velikom čašću njegovo osvajanje. Pored toga, naučnici ga iz generacije u generaciju neprestano mere, pokušavajući da saznaju njegovu pravu visinu.

Neverovatno je to da su naučnici, zbog oštre klime vrha Džumulangme i snežnog i ledenog okruženja, prilikom svakog merenja dobili relevantne podatke, ali nikada nisu dobili tačan zaključak. Tako da je utvrđivanje prave visine vrha Džumulangme i dalje problem težak za prevazilaženje.

Konačno!

27. maja 2020. godine u 11:00 časova po pekinškom vremenu,

Kineski istraživački planinarski tim uspešno se popeo na Džumulangmu i ponovo izmerio vrh sveta!

Hajde da se zajedno osvrnemo na ovaj istorijski, težak, sveti uspon na vrh!

Na osnovu naučnih nagađanja, intenzivnom orogenezom je pre 65 miliona godina došlo do spajanja indijske i azijske tektonske ploče i do podizanja Himalaja. I vrh Džumulangma dočekao je svojih pet minuta, kao zvezda u usponu. Ogromna „eksplozija sile“ odjednom ga je dovela do pozicije vrha sveta.

Vrh sveta uvek će podsticati ljudsko beskonačno sanjarenje, ljudi će iznova pomerati granice, iznova istraživati i uspinjati se…

Kineski istraživački planinarski tim kreće iz Naprednog kampa, sa visine od 6500 metara nadmorske visine, u treći pohod na vrh.

Član Kineskog istraživačkog planinarskog tima na 7790 metara nadmorske visine

Istraživački planinarski tim uspešno dolazi do kampa na visini od 7790 metara nadmorske visine, članovi tima na jakom vetru sa poteškoćama podižu šator.

Istraživački planinarski tim nastavlja dalje

Istraživački planinarski tim prolazi marker na 8800 metara

Kineski istraživački planinarski tim uspešno osvaja ,,vrh sveta”, vrh Džumulangma

Članovi tima na vrhu su se zadržali 150 minuta, tokom kojih su vršili merenja dubine snega, meteorološka merenja i druga, postavljajući novi rekord u dužini boravka Kineza na vrhu Džumulangma.

(Sav materijal preuzet je sa interneta)

U nastavku, u vidu satelitskog 3D snimka, još jednom prikazujemo uspon Kineskog istraživačkog planinarskog tima na vrh Džumulangma:

Odajemo poštovanje svim planinarima koji se usude da se okušaju i istražuju!

Original Article