1Konzulat Republike Srbije svečano je otvoren 22. januara u češkom gradu Martin, sa konzularnim područjem koje obuhvata teritorije Žilinskog, Banskobistričkog i Trenčinskog samoupravnog regiona. Na čelu konzulata je počasni konzul Mojmir Vrlik. Prioriteti u radu Konzulata biće unapređenje ekonomske saradnje, kulturne razmene i naučno-tehničke saradnje, u interesu poboljšanja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje dve države.

Ceremoniji svečanog otvaranja table sa nazivom Konzulata u Martinu i podizanja zastave Republike Srbije na jarbol prisustvovali su potpredsednik Narodne skupštine Slovačke i gradonačelnik grada Martina Andrej Hrnčijar, direktor Odeljenja za konzularne poslove u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke ambasador Martin Bezak, predsednica Žilinskog samoupravnog regiona Erika Jurinova, gradonačelnica grada Žiline i poslanik SMER-SD u Skupštini Igor Homa.

2

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predstavljali su zamenica pomoćnika ministra spoljnih poslova za konzularne poslove Vera Vukićević i ambasador Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku. Svečanosti su prisustvovali i Mihal Lerinc, počasni konzul Kraljevine Danske u gradu Martinu, osnivač i vlasnik „Galerije Babka” iz Kovačice Pavel Babka, kao i veći broj predstavnika javnog i kulturnog života Martina.

3

Ambasador Dermaku istakao je da otvaranjem Konzulata Srbije u Martinu prostor ekonomske, naučne, prosvetne, kulturne i drugih oblika saradnje dobija nove mogućnosti, na dobrobit građana dve zemlje. Budući da je ovaj događaj uživao medijsku pažnju, ambasador je za nacionalnu i nekoliko lokalnih TV stanica govorio o značaju otvaranja Konzulata u Martinu za produbljivanja već dobrih političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno u kontekstu značajnog prisustva srpskih radnika u ovoj zemlji.

konzulat martin

Zamenica pomoćnika MSP za konzularne poslove Vera Vukićević je podsetila da su odnosi Srbije i Slovačke na visokom nivou, uz politički dijalog u svim oblastima.

5

„Za Srbiju je od posebnog značaja principijelan stav Slovačke u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova”. Od ogromnog je značaja i podrška koju Slovačka pruža evropskim integracijama Srbije, što je jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije. Uvažavajući potencijale dve zemlje, jedan od prioriteta u odnosima sa Slovačkom predstavlja intenziviranje ekonomske saradnje i povećanje slovačkih investicija u Srbiji, čemu nesumnjivo doprinose bliske veze utemeljene na iskrenom prijateljstvu dva naroda”, rekla je Vukićević.

Direktor Odeljenja za konzularne poslove u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Slovačke ambasador Martin Bezak istakao je da posebnu vezu dve zemlje čine pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji, kao i srpska zajednica u Slovačkoj, koja je dobila status nacionalne manjine 2010. godine. Naglasio je da mogućnosti za unapređenje saradnje postoje, kako na političkom i privrednom planu, tako i u naučnom, kulturnom i u drugim domenima.