Амбасадорка Републике Србије у Мексику Татјана Цонић отворила је изложбу о српским средњовековним манастирима на Листи светске баштине Унескa у главном граду савезне мексичке државе Ћијапас Тукстли Гутјерес, испред улаза у градско позориште „Емилио Рабаса“.

Свечаности су присуствовале многобројне званице, међу којима генерална директорка Државног савета за културу и уметност Ћијапаса Маритса Консепсион Маранто Сепеда, регионална министарка за заштиту животне средине Мариа де Росарио Бонифас, посланица у регионалном парламенту и председница Комисије за издаваштво и јавне односе Росио Гуадалупе Сервантес Кансино, директори регионалних културних и других институција.

У уводним обраћањима, приликом отварања изложбе, Маритса Консепсион и Татјана Цонић су нагласиле одличну сарадњу између Амбасаде Србије и Владе ове савезне државе која је резултирала, у кратком временском периоду, реализацијом изложбе. Такође је наглашено да се ради о једном у низу културних догађаја којима обележавамо 75 година од успостављања пријатељских дипломатских односа између Србије и Мексика.

Посебну пажњу су привукле две младе девојке из Ћијапаса, од којих је једна била обучена у српску народну ношњу из Шумадије, док је друга била у традиционалној ношњи Ћијапаса.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)