malagurskiDokumentarni film «Kosovo – momenat u civilizaciji» režisera Borisa Malagurskog premijerno je prikazan u Međunarodnom multimedijalnom pres-centru agencije «Rosija sevodnja». Film je posvećen sudbini kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

U diskusiji nakon projekcije učestvovali su ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić, autor filma Boris Malagurski, predsednik Međunarodnog humanitarnog fonda za očuvanje hrišćanskih svetinja na KiM „Međunarodni fond Sv. Save Osvećenog” Aleksandar Toršin, predsednik Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev i profesor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Jelena Ponomarjova.

Učesnici diskusije su se složili da ovaj dokumentarac predstavlja važno svedočenje o stradanju pravoslavnih tekovina na KiM Ambasador Slavenko Terzić je ocenio je da su prikazani suština i izvor duhovnog i kulturnog identiteta Srbije i drama našeg naroda. On je govorio i o istorijskom kontekstu dvovekovnog stradanja srpskog naroda na KiM i poručio da svi imamo zadatak da informišemo svet o sistemskom stradanju naše baštine na KiM i sprečimo nestajanje srpskog, evropskog i hrišćanskog kulturnog nasleđa.

Reditelj Boris Malagurski je govorio o pokretačkim motivima za snimanje dokumentarnog filma o KiM – viševekovni, težak život Srba u Pokrajini, rušenje njihovih istorijskih simbola i agresija, koja i dalje traje.

Profesorka Ponomarjova je istakla je da je nemoguće uništavanje kulturne baštine na KiM posmatrati odvojeno od globalne politike, jer je rušenje kulturno-istorijskih spomenika pokušaj svesnog uništenja duha jednog naroda. Zaključila je da, uprkos teškoćama, moramo da čuvamo spomenike kulture i identiteta, jer sve dok njih ima, postoji nada da će se narod vratiti na vekovna ognjišta.