Tesla3Peta memorijalna konferencija posvećena Nikoli Tesli, pod nazivom „Tesla prošlost, sadašnjost i budućnost”, u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije, održana je 12. januara pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije u Njujorku.

Konferencija je tradicionalno održana u hotelu Njujorker, gde je Nikola Tesla živeo poslednjih godina svog života i gde je preminuo 7. januara 1943. godine, u 87-oj godini. Okupio se veliki broj poštovalaca Nikole Tesle iz različitih sfera – nauke, umetnosti, obrazovanja, izdavaštva.
Tesla1
Fokus ovogodišnje konferencije bio je na popularizaciji lika i dela Nikole Tesle u SAD, sa posebnim akcentom na populaciju mlađeg uzrasta. Konferenciju je otvorila generalni konzul Mirjana Živković.
Tesla6
„Srbija sa ponosom ističe Teslino etničko poreklo, a ime Nikole Tesle je prepoznatljivo, ne samo u obrazovnom sistemu, već i u svakodnevnom životu, kroz brojne spomenike, ulice i bulevare, kao i institucije koje nose njegovo ime, među kojima se posebno ističu Muzej Nikola Tesla, kao i aerodrom u Beogradu. Suprotno tome, u SAD, ime Tesle, osim u relativno malom broju tehnički visoko obrazovanih ljudi i entuzijasta, od kojih mnogi prisustvuju Konferenciji, najčešće je asocijacija za auto na električni pogon. Ovo je nedopustivo imajući u vidu činjenicu da je Nikola Tesla proveo skoro 60 svojih najplodonosnijih godina u Americi, u okviru kojih je dao svoja najznačajnija dostignuća u domenu nauke, bez kojih bi današnji svet izgledao potpuno drugačije”, rekla je generalni konzul Živković i ukazala na značaj Tesla naučne fondacije, koja od 2015. godine radi na projektu uvođenja imena Nikole Tesle u školski program SAD.
Tesla2
Ešli Redfirn, izvršna direktorka Takoni akademije, osnovne škole u Filadelfiji, koja je deo javnog obrazovnog sistema ali nastavu sprovodi po sopstvenom programu, ukazala je na značaj projekta koji se odnosi na edukaciju dece u ranom uzrastu o nauci, pronalazaštvu i istraživanju. Predložila je da se razmotri mogućnost povezivanja Takoni akademije sa nekom od škola u Srbiji koje imaju slične programe, radi uspostavljanja razmene učenika i saradnje nastavnog kadra dve zemlje.

Svoje radove inspirisane Nikolom Teslom predstavio je i dizajner i profesor Američkog instituta umetnosti Brajan Jecer. Reč je o interaktivnim posterima na bazi augmentovane realnosti. Korišćenjem aplikacije za mobilni telefon korisnik dobija pristup interaktivnom trodimenzijalnom sadržaju koji nudi informacije o životu Nikole Tesle i njegovim najznačajnijim pronalascima.
tesla7
U delu konferencije pod nazivom „Tesla i nauka”, govorio je Mateo Takoni, menadzer za Atmosferski svemirski monitoring y okviru Evropske svemirske agencije, koji je istakao značaj Tesle i njegovih naučnih dostignuća za razvoj tehnologije koju evropska svemirska stanica koristi za ovu vrstu monitoringa.

Predsednik kompanije „Arizona Tesla naučna fondacija”, Robert Mejep, govorio je o značaju i primeni virtuelne realnosti, kao tehnologije modernog obrazovanja dece u 21. veku. On je istakao da vizuelna 7 D tehnologija doprinosi da deca brže uče i postižu bolje rezultate u nastavi ali da je pre šire primene, neophodno detaljno ispitati da li ona negativno utiče na zdravlje ljudi, primarno na vid i receptore orijentacije u organizmu.

Najistaknutijim članovima Tesline naučne fondacije podeljene su medalje u znak zahvalnosti za dugogodišnje učešće, pomoć i rad u fondaciji. Orkestar “Singing Elektrisiti” Mano Divine, izvođača na električnom instrumentu teremin, nastalom po Teslinim idejama, održao je koncert pod nazivom „Veče Tesle”.