altČasopis „Dip”, koji je među čitalačkom publikom poznat kao kineska verzija „Nacionalne geografije”, objavio je intervju sa ambasadorom Srbije Milanom Bačevićem, uz kolaž fotografija prizora srpskih gradova i prirodnih lepota.

U tekstu „Srbija, balkanski tigar, rođen iz vatre”, naš ambasador je predstavio najvažnije elemente srpsko-kineske saradnje, turističke atrakcije Srbije i uputio pisanu poruku kineskim čitaocima povodom Prolećnog festivala.

On je istakao da je ljudski resurs u Srbiji ono što ispunjava ponosom svakog kada pomisli na budućnost zemlje.

„Pored toga što je dom mladih i talentovanih ljudi, koji su otvoreni za svestrano povezivanje sa drugim učesnicima u svetu u kreiranju preduzetničke zajednice u oblasti inovacija, Srbija je zemlja koja je uspela da sačuva prirodno bogatstvo. Lepote prirode, nacionalni parkovi, srednjovekovni spomenici kulture na UNESKO listi svetske baštine, festivali BEMUS i Egzit, privlače svetske putnike i umetničke poklonike”, rekao je ambasador i dodao da su bezvizni režim sa Kinom, započet početkom 2017. godine, i avio linija preko Praga, doneli rekordan broj kineskih turista.

Ambasador je naglasio da mu je boravak u Kini doneo veliku radost i intenzitet življenja i rada i da je dinamika srpsko-kineskih odnosa uzlazna, a učestalost susretanja najviših lidera najveća u istoriji bilateralnih odnosa.

„Srbija je jedan od najaktivnijih učesnika u mehanizmu Kina-CIEZ i zemlja duž trase „Pojasa i puta” u kojoj, kroz niz projekata i inicijativa, teži da postane regionalno saobraćajno i trgovinsko čvorište u tom delu Evrope. Srbija je započela postupak otvaranja kulturnog centra u Pekingu, što će unaprediti saradnju i razmenu dve zemlje u oblasti kulturnog stvaralaštva”, naveo je on.