slovenska kulturaFestival „Dani slovenske kulture” održan je u Češkoj od 31. maja do 2. juna u organizaciji udruženja „Slovenske unije” uz pomoć Ambasade Srbije. Tokom festivala, čiji su pokrovitelji češki zvaničnici na čelu sa predsednikom Milošem Zemanom, održano je niz kulturnih manifestacija u mestima Stare Mjesto, Uherske Hradište, Hodonjin, Mikulčice i Velehrad.

Na festivalu je predstavljena izložba „Zaboravljena Srbija”, na kojoj su izloženi značajni dokumenti i materijali vezani za razvoj srpsko-čeških odnosa, kao što su srpski pasoši Tomaša Garika Masarika iz 1915. i 1917. godine, prvi srpski rečnik Vuka Stefanovića Karadzića; sablja prvog srpskog generala Zaha rodom iz Olomouca.

Predstavljanje Miroslavljevog Jevanđelja u „Muzeju Biblije” u Velehradu realizovano je u saradnji sa Maticom srpskom, gde će najdragoceniji srpski rukopis biti izložen do 15. septembra.

slovenska kultura2

Međunarodnu konferenciju održanu u okviru festivala u Hodonjinu otvorili su predsednik udruženja „Slovenska unija” Vojteh Merunka i ambasador Srbije Vera Mavrić. Tokom dvodnevne konferencije održano je niz predavanja i prezentacija stranih eksperata i predstavnika slovenskih udruženja i institucija.

slovenska kultura_1
Folklorna grupa SKD „Radost” iz Praga učestovala je na više različitih događaja u okviru festivala.