width_650.height_300.mode_FillAreaWithCrop.pos_Default.color_White


28.03.2016 //
…ili gde god da ste! Nacionalni muzej Norveške je digitalizovao svoju kolekciju tako da možete uživati u preko 33.000 dela više od 5.000 umetnika, uključujući i dela Larsa Herterviga (sa slike gore)

Lars Hertervig (16. februar 1830 – 6. januar 1902.) je bio norveški slikar. Njegov fantastičan rad sa motivima iz primorskog pejsaža u tradicionalnom okrugu Rifilke se smatra jednim od najvećih dostignuća norveškog slikarstva.

Život i karijera

Lars Hertervig je rođen 1830. godine u siromašnoj porodici u Borgoju, opština Tisvaer na zapadnoj obali Norveške, severno od Stavangera. Studirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu od 1852. godine, sa privatnim časovima kod Hans Guda. Povezuje se i sa školom slikarstva u Dizeldorfu. Godine 1854. preživljava nervni slom i vraća u Stavanger. Dve godine kasnije ulazi u Gaustad azil.

Tokom poslednjih 30 godina života se borio sa finansijskim problemima da bi na kraju završio u Domu za siromašne. Nije mogao da priušti da slika uljem na platnu, te je nekoliko radova iz tog perioda akvarela i gvaš na papiru koji nije za slikanje. Ponekad čak lepi papire s pastom od ražanog brašna. Njegov umetnički proboj dolazi posthumno, 1914. godine na izložbi Jubilee u Kristijaniji (danas Oslo), dvanaest godina nakon njegove smrti u Stavangeru.

Popularna kultura

Oda Pedersen je 1987. godine napisala dokumentarac o Lars Hertervigu. Pal-Helge Haugen je napisao Hertervig: Ein opera 1995. godine. Iste godine, Jon Fose je odao počast Hertervigu svojim romanom Melanholija. Fose je takođe napisao libreto za Melanholiju, adaptaciju opere Georg Fridrih Hasa, koja je premijerno odigrana 9. juna 2008. godine u Parizu.

Kolekciju Nacionalnog muzeja Norveške možete istražiti ovde.

Izvor: Wikipedia

 
 

SHARE