…ili gde god da ste! Nacionalni muzej Norveške je digitalizovao svoju kolekciju tako da možete uživati u preko 33.000 dela više od 5.000 umetnika, uključujući i dela Erika Bodoma (sa slike gore).

Erik Bodom (28. septembar 1829 – 16. april 1879) je bio norveški slikar pejsaža.

Rođen je u Vestbiju, Akershus, Norveška. Pohađao je crkvenu školu u Oslu koju je ubrzo napustio kako bi učio za slikara. Zatim je 1847. godine upisao Kraljevsku školu crtanja kod učitelja Johanesa Flintoa. Bio je student Hans Guda tokom 1848, da bi dve godine kasnije otputovao u Diseldorf, gde je brzo napredovao. Godine 1852. je prodao svoj pejsaž sa Bondhusdalena galeriji Bridgewater u Londonu, a 1853. postao počasni član Kraljevske akademije u Amsterdamu.

Bodom je razvio izrazito romantizovani oblik pejsažnog slikarstva. Slikao je u stilu koji je blizak i Kapelenu, koji je poznat po svojim melanholičnim i romantičnim pejsažima. Bodom je često imao motive iz četinarskih šuma sa istoka Norveške. Na tim slikama se obično nalazile predeli šuma, brda i ribnjaka predstavljene jakim kontrastima svetla i tame.
Godine 1862, Bodom se preselio u Dizeldorf, Nemačka, gde je ubrzo i umro. Narodni muzej umetnosti, arhitekture i dizajna poseduje nekoliko njegovih dela, uključujući Fra Nordmarken (1857), Havneparti (1865), i Kistparti med Bauta og vrak (1878).

Kolekciju Nacionalnog muzeja Norveške možete istražiti ovde.

Izvor: Wikipedia