23.05.2016 //
…ili gde god da ste! Nacionalni muzej Norveške je digitalizovao svoju kolekciju tako da možete uživati u preko 33.000 dela više od 5.000 umetnika, uključujući i dela Edvarda Diriksa (sa slike gore).

Karl Edvard Diriks (rođen 1855. u Kristijaniji, umro 1930. u Hortenu) je bio norveški slikar. Studirao je arhitekturu u Karlsruheu kad je 1874. godine upoznao Kristijana Kroga, Hansa Guda i Fritsa Taulova. Nakon nekoliko godina prijateljstva, iznajmio je sobu sa Krogom. Bio je prijatelj i sa Maksom Klingerom. Diriks je dugo vremena živeo u Parizu, gde je proveo vreme sa Pikasom i Modiljanijem.

Tokom 1880-ih godina, Diriks je leta provodio u Drebaku, i 1892. godine se oženio švedskom umetnicom Anom-Marijom Vestenberg (1870-1932). Oni su dugo živeli na relaciji Pariz-Drebak, da bi se na kraju života konačno preselili u Drebak.

Jedan od njegovih prvih radova iz Drebaka je slika “Farma pisanja u Drebaku (1880). Kasnije je naslikao farmu Randers u Helenu (1885, u vlasništvu “Det Norske Selskab”), i “Decembarski dan kod Drebaka” (1890, u vlasništvu Nacionalne Galerije). Dok je živeo u Drebaku, dominirao je motiv plovidbe. Brodovi na fjordovima i tokom olujnog i mirnog vremena su bili njegovi tipični motivi. Bio je vredan slikar prirode. Prvo je bio koncentrisan na slikanje jake sunčeve svetlosti, da bi se kasnije prebacio na predstavljanja kiše, snežnih oluja, vetra i zime. Njegove slike se danas visoko kotiraju na trzištu.

Za svoj rad je dobio brojna priznanja i odlikovanja.

Zanimljiv podatak je taj što je Diriks bio rodjak najpoznatijeg norveškog slikara Edvarda Munka i da je njegovom ocu tokom Munkovog detinjstva rekao da njegov sin nema perspektivu kao slikar. Kao posledica toga, Munkov otac nije ohrabrio sina i njeogvu umetničku karijeru.

Kolekciju Nacionalnog muzeja Norveške možete istražiti ovde.

Izvor: Wikipedia

 
 

Article source: http://www.norveska.org.rs/News_and_events/Novosti-i-dogadjaji-/Prolecno-sunce-u-Beogradu/

SHARE