altFilm „Sedmorica sa Drine” i o herojskom činu sedmorice Italijana, dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu, koji su zajedno sa srpskom vojskom učestvovali u odbrani Srbije, prikazan je u Ambasadi Srbije u Rimu.

„Sedmorica sa Drine” reditelja Nikole Lorencina, svedoči o italijanskim dobrovoljcima na visu Babina glava, iznad reke Drine, poslednjeg dana Cerske bitke. Na spomen ploči junacima Cerske bitke, na Tekerišu, uklesana su njihova imena: braća Čezare i Ugo Kolica, Arturo Reali, Mario Korvizieri, Frančesko Konforti, Nikola Goreti i Vinćenco Buka.

U pozdravnoj reči ambasador Goran Aleksić podsetio je prisutne na nedovoljno poznate veze između srpskog i italijanskog naroda, zaboravljene vrednosti i visoka moralna načela italijanskih dobrovoljaca, koja su vredna pamćenja i poštovanja. Takođe, zahvalio se naporima pojedinaca i institucija koji su bili angažovani na stvaranju filma.

Projekciji su prisustvovali predstavnici italijanske vojske, institucija, vojnog arhiva, udruženja srpske dijaspore u Rimu, udruženja Nacionalna koordinacija za Jugoslaviju – Onlus, Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i brojni prijatelji Ambasade.

Film je urađen u produkciji Vojno-filmskog centra „Zastava film”, a snimanje su pomogli Ministarstvo odbrane i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Generalštab Oružanih snaga Italije.