kulturni programKulturni program organizacije FOSDI “Da ja budem ja”, uz logističku podršku Ambasade Srbije u Italiji, izveden je 1. marta u hotelu Domus Romana u Rimu. Program je finansijski pomoglo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U okviru manifestacije, koju je otvorio ambasador Srbije Goran Aleksić, predstavljena je izložba fotografija manastira Gradac i dokumentarni film „Aristofan u Dnopolju” o ženama koje posle ratova devedesetih i izbeglištva pokušavaju da obnove život u srpskim selima u Hrvatskoj.

kulturni program_2

Profesorka Svetlana Tomin održala je predavanje, ilustrovano video slajdovima, o srednjovekovnoj vladarki Jeleni Anžujskoj i posebnoj školi za devojke u manastiru Dnopolj. Mlada umetnica Katarina Pejak, koja je diplomirala na odseku kompozicije Univerziteta Berkli u SAD, održala je mini koncert.

kp rim2018

Na lokalnom italijanskom Kolors radiju, uoči izvođenja programa, upriličeno je gostovanje tokom kojeg su publici uz srpsku muziku, predstavljeni svi segmenti programa. Na Fejsbuk grupi „Srbi u Rimu” obezbeđen je direktan prenos delova programa.