altU sidnejskoj opštini Bej Sajd (Rokdejl), 13. februara je tradicionalno, po 10. put, podignuta zastava Srbije, povodom Dana državnosti naše zemlje.

Uz intoniranje himne „Bože pravde”, zastavu na jarbol zajedno su podigli generalni konzul Srbije u Sidneju Branko Radošević, gradonačelnik Bej Sajda Bil Saravinovski i predsednik udruženja „Sretenje” Miodrag Pešić.

Generalni konzul Srbije u Sidneju, Branko Radošević, zahvalio se domaćinima na podršci i rekao da je ponosan što se na jarbol ispred opštine, u čast Dana državnosti, podiže zastava Srbije. GK Radošević je istakao da ceni vrednosti australijskog multikulturalizma.

Okupljene građane iz srpske dijaspore, sveštenike SPC, predstavnike Parlamenta Novog Južnog Velsa i lokalnih zajednica, pozdravio je gradonačelnik Bej Sajda Bil Saravinovski, koji je podvukao da je 48 odsto građana opštine rođeno u inostranstvu i da dolaskom u Australiju nisu zaboravili poreklo, kulturu i tradiciju.

U ime organizatora okupljenima se obratio i predsednik Udruženja srpsko-australijske zajednice „Sretenje”, Miodrag Pešić.

Predstavnici Generalnog konzulata i čelnici Opštine Bej Sajd razmenili su zahvalnice za dugogodišnju saradnju i podršku obeležavanju Dana državnosti. Konzul je uručio zahvalnice i predstavnicima Parlamenta NJV, KUD „Lazarica”, kao i predsedniku Srpskog kulturnog kluba „Sv. Sava”.
alt
Ceremonija je ulepšana nastupom folklornog ansambla crkve „Sv. Knez Lazar” iz Sidneja i prigodnim prijemom sa srpskim specijalitetima u organizaciji SKK „Sv. Sava”.