dijaspora polskaU deklaraciji Prvog kongresa poljske dijaspore 1929. godine piše: „Poljaci povezani neraskidivim krvnim, kulturnim i istorijskim vezama sa maticom čine jednu veliku duhovnu porodicu, nezavisno od toga gde ih je sudbina odvela. Ipak, obaveze prema Otadžbini treba da usklade sa lojalnošću prema državi u kojoj borave, koja pak sa svoje strane ima obavezu da garantuje naše pravo da slobodno razvijamo svoj poljski kulturni život”.

Na Dan poljske dijaspore 2016. godine ove reči su i dalje aktuelne. Mi jesmo jedna velika porodica i treba međusobno da se pomažemo i u zemlji, i van njenih granica.

Vredi napomenuti da je pre 50 godina poljska dijsapora, zajedno sa crkvom u Poljskoj, obeležavala hiljadugodišnjicu Krštenja Poljske, dok je tadašnja komunistička vlast pokušavala da ispolitizuje tu godišnjicu. Prevashodno zahvaljujući aktivnostima svoje dijaspore u Americi Poljska je danas članica NATO-a i ovogodišnji domaćin predstojećeg samita NATO-a u Varšavi.

Henrik Sjenkjevič, pisac čiju stogodišnjicu smrti obeležavamo ove godine, bio je izuzetan primer Poljaka-patriote koji je mnogo vremena proveo izvan domovine, a niko nije pisao o ljubavi prema otadžbini i nostalgiji u tuđini tako kao on.

Ova tri primera pokazuju koliko su čvrste sudbinske veze naših sunarodnika van Poljske i naše rodne zemlje.

Poljska ne zaboravlja svoju dijasporu i Poljake u inostranstvu. Seća se, pre svega, svih koji su iz nje prognani. Ovih dana predsednik Senata i delegacija poslanika borave u poseti Kazahstanu. Izmenama u Karti Poljaka i novim zakonom o repatrijaciji želimo da, nakon toliko godina, stvorimo uslove svima koji žele da se vrate u zemlju predaka. Želimo takođe i da poljska dijaspora ima svog predstavnika u Senatu.

Poljska pomaže Poljacima svuda gde je to potrebno. Od poljske dijaspore očekujemo da bude ambasador Poljske u zemlji svog boravka.

Danas je praznik poljske dijaspore, a sutra praznik Poljske i svih Poljaka. Tom prilikom zahvaljujem se svima za privrženost otadžbini, želim Vam mnogo uspeha u poslovnom i privatnom životu i srdačno Vas pozivam u zemlju, čija su Vam vrata uvek širom otvorena.

 

Vitold Vaščikovski

Ministar spoljnih poslova