Амбасада Републике Србије у Токију организовала је у Грађанском центру Акасака изложбу и концерт “Повезивање срца две земље путем уметности” поводом 140 година пријатељских односа Србије и Јапана.

Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач је, поздрављајући присутне, истакла да су односе Србије и Јапана у претходних 140 година обележила два мотива: узајамни осећај солидарности и културно-уметничка размена, који су довели до приближавања два народа путем језика универзалних осећања и вредности које човечанство негује од свог постанка.

Амбасадорка је посебно захвалила уметницима који су својим сјајним изведбама и делима оправдали назив манифестације и инспирисали све присутне на још чвршће повезивање и међусобно разумевање.

Чланице фолклорног ансамбла Силанган са Токијског универзитета за стране студије извеле су сплет српских народних игара из Шумадије, док су позната флаутисткиња Јуки Саито, виолончелиста Шинсуке Усуи и пијаниста Кенђи Канемасу извели дела српских композитора и традиционалне композиције, као и неколико популарних јапанских мелодија.

Преко двеста посетилаца имало је прилику да ужива у савременим композицијама Александра Вујића “Валцер” и “Српско коло” и звуцима песама “Април у Београду”, “Тамо далеко”, “Што се боре мисли моје”, “Под гором се шетало девојче”, “Шева” и “Марш на Дрину”, а посебну пажњу привукла је изведба јапанске песме “Шушти, шушти бамбусов лист”, коју је виолончелиста отпевао на српском и јапанском језику.

Пре концерта, посетиоци су имали прилику да виде изложбу фотографа Такафуми Кана, члана Друштва фотографа Јапана, насталих током његове посете Србији 2019. године, под окриљем програма “Уметници у резиденцији” у оквиру пројекта “Нови Сад – Европска престоница културе 2021/2022”.

Амбасади су у организацији манифестације велику подршку пружили Oпштина Минато, Асоцијација за музичку размену Јапан – Србија, Друштво Јапан – Србија, Друштво фотографа Јапана и Токијски универзитет за стране студије. Подршку организацији концерта пружили су и студенти универзитета Тојо Еива и Аојама Гакуин и други пријатељи Амбасаде.
Original Article