(Last Updated On: April 10, 2022)

У оквиру обележавања јубилеја 50 година од оснивања града Фуђимија, побратима Шапца, амбaсадорка Републике Србије Александра Ковач присуствовала је централној манифестацији у својству почасног госта, на позив градоначелника Мицухиро Хошина.

Амбасадорка Ковач је, у свом иступању, подсетила да ове године обележавамо 140 година пријатељства Србије и Јапана, као и 40 година од братимљења Фуђимија и Шапца и захвалилa градоначелнику Хошину и његовим сарадницима на дугогодишњем улагању драгоцених напора на плану јачања веза са Шапцем и његовим грађанима.

Изразивши жаљење због немогућности личног присуства свечаности делегације Шапца, услед пандемијских мера на снази у Јапану, истакла је да су Шабац и Фуђими у својој дугој историји братских односа исказали велику солидарност у тешким тренуцима за обе земље, нарочито 2011. године, након великог земљотреса у Тохоку региону, као и 2014. године, након катастрофалних поплава које су задесиле Шабац и Србију.

У осврту на одржане Олимпијске и Параолимпијске игре, амбасадорка Ковач се захвалила на одличним условима за припреме, срдачности и гостопримству на које је наша рвачка реперезентација наишла током боравка у Фуђимију, што је између осталог, допринело освајању медаље.

Скупу су обратили и гувернер префектуре Саитама Мотохиро Оно, председник Парламента Саитаме Шинићи Накајаши, председник Парламента града Фуђими Такахиро Саито, заменик градоначелника Јошиаки Асаи, и градоначелник града Кавагое Joшиаки Каваи, док је на догађају био присутан велики број посланика Парламента Јапана, као и градоначелници великог броја градова Саитама префектуре.

Приказана је и видео честитка градоначелника Шапца Александра Пајића.

Original Article