Амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач састала се са председником Фондације Сумитомо Кићиземоном Сумитомом, са којим је разговарала о сарадњи на пољу рестаурације и конзервације културне баштине Србије.

Амбасадорка је изразила захвалност председнику Сумитоми на подршци у реализацији пројекта рестаурације фресака у капели краља Драгутина у манастиру Ђурђеви ступови, иначе компоненти добра светске баштине Унеска „Стари Рас и Сопоћани“, у којем је, с јапанске стране, учествовала историчарка уметности Саћи Шимада.

Амбасадорка Ковач представила је историјат и кључну улогу српске културне баштине у неговању културног идентитета, с посебним освртом на манастире и културна добра на Косову и Метохији.

Говорећи о значају који Република Србија и њене институције придају очувању културног наслеђа, позвала је Фондацију да се укључи у нове пројекте конзервације и рестаурације који су од велике важности за нашу земљу, указавши на то да сарадња у овој области изузетно доприноси јачању веза Србије и Јапана, који ове године обележавају 140 година пријатељства.

Фондација Сумитомо, основана 1991. године, подржала је велики број пројеката у Јапану и другим, углавном азијским земљама, с циљем заштите, очувања и рестаурације културних и уметничких добара од посебног значаја за будуће генерације.

Original Article