У склопу обележавања 140 година пријатељства Србије и Јапана, Амбасада Републике Србије у Токију организовала је, у сарадњи са јапанским представништвом компаније Стенвеј & синови (Steinway&Sons), ексклузиван концерт светски познате пијанисткиње Аисе Иђири у главном изложбеном салону ове компаније у Токију.

Иђири је извела дела чувеног српског композитора Александра Вујића, младог композитора и пијанисте Душана Дакића, јапанске композиторке Маи Фукасаве, као и дела Франца Листа.

Амбасадорка Александра Ковач је, у свом говору, поздравила улогу коју су српски и јапански уметници имали у снажењу билатералних односа и приближавању и бољем разумевању две географски удаљене земље и народа.

Амбасадорка је истакла да је Аиса Иђири дугогодишњи пријатељ Србије и захвалила компанији Стенвеј & синови што је овај догађај приредила у својим просторијама. Рекла је да смо поносни и на чињеницу да је ова компанија отворила представништво у Београду и што смо у могућности да нашу сарадњу продубљујемо.

Након концерта, у Амбасади је, у сарадњи са јапанским увозником Макото инвестмент, приређена дегустација српских вина.

Aмбасадорка Ковач је указала на богату традицију и културу вина у Србији, као и на чињеницу да је у данашње време ова индустрија у успону, те да наша земља може да се похвали награђиваним произвођачима и винима. Истакла је задовољство што се јубилеј билатералних односа обележава и на овај начин.

Гости су имали прилику да од компаније Макото инвестментс добију детаљне податке о винским регијама, сортама грожђа и винима из Србије која су пробали током вечери, као и да дегустирају специјалитете српске кухиње.

Познати музичари Рјохеи и Кохеи Иноуе извели су неколико композиција на традиционалним јапанским музичким инструментима.

Догађајима је присуствовало око 40 званица, међу којима су били предсeдник управног одбора Јапанске банке за међународну сарадњу Тадаши Маеда, представници јапанских инвеститора Тојо тајерс, Нипон експрес, Минт Јапан, Тојота цушо и других, као и представница службе за односе са јавношћу владајуће Либерално-демократске партије Акико Ућида, председница Асоцијације за музичку размену Јапан-Србија Ецуко Цунозаки, композиторка Маи Фукасава и други пријатељи Амбасаде.Original Article