U okviru projekta „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918“ koji je organizovala Vojna akademija Srbije, delegacija francuskih istoričara je učestvovala na konferenciji koja je održana 5. i 6. novembra 2018. Delegaciju su činili :


JPEG

  • G. Frederik Desber, doktor istorijskih nauka, profesor savremene istorije na univerzitetu Pariz 1 Panteon-Sorbona i direktor sekcije « evropska odbrana i bezbednost » u Centru za istraživanja Škola Sen Sir Koetkidan ;
  • Potpukovnik Vensan Arbaretije, član Službe za istoriju odbrane u Vensenu ; i
  • Kapetan Benoa Bodar, profesor istorije Škola Sen Sir Koetkidan.

Francuski istoričari, kao i njihove kolege iz Srbije i iz inostranstva, održali su predavanja na teme vezane za geostratešku situaciju na Balkanu uoči Prvog svetskog rata, za svakodnevni život vojnika na frontu i u pozadini, za predstavu o Solunskom frontu na Zapadu i za stvarno stanje, za teškoće vođenja bitaka u planinskim zonama….


JPEG

Tokom otvaranja konferencije, u prisustvu ministra odbrane, Aleksandra Vulina, ambasador Frederik Mondoloni, je podsetio na francusko-srpsko prijateljstvo koje je iskovano na bojnom polju na Solunskom frontu. Ambasador je podvukao da su ove posebne veze, koje su žive uprkos istorijskim previranjima, danas oličene u francusko-srpskoj vojnoj saradnji u okviru mirovnih operacija.


JPEG

Ambasador je naveo brojne događaje vezane za obeležavanje stogodišnjice u Srbiji, među kojima izložba Francuskog instituta, postavljanje lokomotive Pešo-Burdon ispred Palate invalida i otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj prilikom posete predsednika Emanuela Makrona Beogradu početkom decembra.


JPEG

Ambasador je na kraju podvukao značaj održavanja mira na našem kontinentu toliko pogođenom tokom dva svetska rata i izrazio zadovoljstvo povodom posete predsednika Aleksandra Vučića Parizu prilikom Foruma o miru koji će se održati od 11. do 13. novembra.


JPEG