Nova premijerka Beata Šidlo, poslanica Parlamenta Republike Poljske u četvrtom mandatu, potpredsednica stranke Pravo i pravda (PiS).  Nekadašnja predsednica Opštine Bžešče, diplomirala je etnografiju na Jagjelonjskom univerzitetu u Krakovu. Studirala je i kulturni menadžment na Visokoj poslovnoj školi u Varšavi, kao i samoupravni menadžment u Evropskoj uniji na Ekonomskoj akademiji u Krakovu. Stipendistkinja američkog Stejt Departmenta u okviru  „International Visitors Programme”.

 

Novi ministar spoljnih poslova u vladi premijerke Beate Šidlo biće Vitold Vaščikovski, poslanik u Parlamentu iz redova Prava i pravde.  U Prethodnom sazivu obavljao je funkciju zamenika predsednika Parlamentarne komisije za međunarodna pitanja. Bio je i zamenik šefa Kancelarije za nacionalnu bezbednost, viceministar spoljnih poslova i ambasador RP u Iranu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1992. godine, prvo kao ekspert u Odeljenju za Ujedinjene nacije i Odeljenju za Evropske institucije, a 1996. izabran je za zamenika direktora Odeljenja za Evropske institucije, a zatim i Sektora za bezbednosnu politiku. Po obrazovanju je doktor istorije. Diplomirao je na Katedri za filozofiju i istoriju Univerziteta u Lođu. Studirao je i na američkom Univerzitetu u Oregonu na Katedri za međunarodne odnose. Postdiplomske studije iz oblasti međunarodne bezbednosti i kontrole naoružanja završio je u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku.

 

Partija Pravo i Pravda je na parlamentarnim izborima u Poljskoj 25. oktobra 2015. godine osvojila većinu i mogućnost da sama formira vladu. Pobednička koalicija osvojila je 37.58% glasova, odnosno 235 od 460 mandata u Donjem domu i 61 od 100 u Senatu.

 

Pres služba Ministarstva spoljnih poslova