Амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић је, поводом дешавања на северу КиМ, дала краћи интервју за дневни лист „Берлинер цајтунг“.

У разговору са уредником листа Михаелом Мајером амбасадорка Јанковић је рекла да је уредба о привременим регистарским таблицама дошла изненада, као и упад специјалних снага приштинске полиције на север Косова, али да Србија нипошто не жели да дође до ескалације.

Подсетила је да је председник Александар Вучић у разговору са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом јасно ставио до знања да очекујемо да НАТО заштити Србе на КиМ, јер је њихова безбедност за нас од највећег значаја.

Амбасадорка Јанковић је рекла да се главни преговарачи састају 29. септембра у Бриселу и да очекује јасан став ЕУ, уз напомену да се не може стално од обе стране тражити уздржаност, када је једна страна та која предузима кораке ка дестабилизацији ситуације и кршењу споразума.

Амбасадорка Јанковић је додала да се често дешава да када Србија иницира регионалну сарадњу, неки у региону то тумаче као намеру за стварањем велике Србије.
„То наравно није тачно – оно што ми очекујемо од наших партнера је да одлучно осуде планове за стварање велике Албаније“, истакла је амбасадорка.

Амбасадорка Јанковић је изнела и уверење да Савезна Република Немачка, као партнер у Европи и јако ангажована у региону, може да помогне у решењу конфликта.
„Поздравили бисмо уколико би Берлин извршио притисак на Приштину како би се поново успоставила стабилност у региону”, изјавила је амбасадорка.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)