Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и први секретар Бојан Стојановић разговарали су са регионалном директорком Швајцарске агенције за промоцију увоза Франциском Егиман и представницом за Србију Љиљаном Ршумовић о могућностима интензивнијег извоза српских производа и услуга на тржиште Швајцарске.

Констатовано је да је робна размена између две земље од 456,4 милиона евра у прошлој години забележила раст од 5,4% процената у односу на 2019. годину, упркос ограничењима и тешкоћама које је наметнула глобална вирусна пандемија, при чему се тренд раста наставио и у овој години, захваљујући обостраним напорима за повећање трговине добара, а посебно за смањење дефицита на српској страни (145 милиона евра у 2020. години).

Врло позитиван тренд представљају раст и суфицит у извозу услуга из Србије, првенствено у сектору информационих технологија. Размена између две земље у тој области износила је 2020. године скоро 650 милиона евра, при чему је српска страна забележила значајан суфицит, тј. плус од 182 милиона евра.

Швајцарска агенција за промоцију увоза је до сада помогла да више од 700 предузећа из Србије остваре контакт и пласирају своје производе и услуге на тржиште Швајцарске.

Посебан фокус, у сарадњи са Амбасадом Србије у Берну, Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије, ставља се на извоз органских и биопроизвода, текстила и дрвних производа из Србије у Швајцарску.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)