Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић положио је венце страдалима током Првог светског рата поводом обележавања Дана примирја.

Амбасадор Томашевић одао је почаст и положио ловоров венaц на спомен-костурницу у Међидији, посвећену палим борцима Прве српске добровољачке дивизије који су се борили на фронту у Добруџи.

У свом обраћању, амбасадор Томашевић указао је да на овом месту почива око 8.000 наших предака и указао на њихово херојство, храбру и достојанствену борбу на фронту у Добруџи, током које су дали своје животе за мир, слободу и боље сутра.

Нагласио је да нас њихова борба и жртва, раме уз раме са румунским и другим саборцима, подсећа на значај очувања и јачања добрих односа са пријатељским државама и захвалио румунским пријатељима на њиховом доприносу у очувању сећања на српске жртве, али и на жртве свих оних који су своје животе дали у Првом светском рату.

Такође, амбасадор Томашевић положио је венце и на спомен обележје страдалим Чесима, који су се борили заједно са нашим војницима, као и на спомен плочу постављену у име сећања на Елси Инглис и „Болнице шкотских жена“.

Венце су положили и заменик градоначелника Међидије Никулае Паун, амбасадорка Чешке Републике у Букурешту Халка Кајзерова, командант Гарнизона општине Међидија Еуђен Калин, у име Министарства националне одбране Румуније, поручник у пензији Корнелија Приотеаса из румунског Удружења бораца, као и представници Војске Румуније и локалних служби општине Међидија.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)