(Last Updated On: October 15, 2021)

Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић састао се са директором Музеја националне уметности Калином Стеђереаном са којим је разговарао о могућностима за развој сарадње институција културе Србије и Румуније.

Том приликом, амбасадор Томашевић истакао је да посебан потенцијал за сарадњу две државе носи чињеница да ће Нови Сад и Темишвар 2022. односно 2023. бити eвропске престонице културе.

Као позитиван пример културне сарадње Србије и Румуније, амбасадор је навео недавно одржану изложбу Галерије Матице српске у Темишвару, којој је присуствовала потпредседница и министарка културе Републике Србије Маја Гојковић и предложио да се у наредном периоду организује слична, заједничка изложба Галерије Матице српске у Музеју националне уметности у Букурешту, посвећена модернизму.

Амбасадор Томашевић захвалио је саговорнику на пријему и његовој спремности за сарадњу и указао да Србија и Амбасада културну сарадњу са Румунијом држе врло високо на агенди.

На крају разговора, нагласио је да ће нови Споразум између две Владе о сарадњи у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта, чије се потписивање очекује у наредном периоду, додатно унапредити сарадњу у поменутим областима.

Original Article