Букурешт:-Амбасадор-Томашевић-у-посети-жупанији-Долж(Last Updated On: September 20, 2023)

На позив председника Жупанијског савета Дорин Козмин Василеа, амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић посетио је жупанију Долж.

Поводом уврштавања на Унескову листу наслеђа две реконструисане куле, карактеристичне за простор Балкана, које представљају споменике од изузетног историјског значаја – Изворану-Геблеску и Ћернатештилор, одржан је састанак у седишту Жупанијског савета у Крајови. На састанку којем су присуствовали министар за инвестиције и ЕУ пројекте Адриан Каћу, председник Жупанијског савета Дорин Козмин Василе, посланик у Европском парламенту Клаудиу Манда, државна секретарка Министарства спољних послова Јанина Ситару, префект Дан Диакону, градоначелница Крајове Лиа-Олгуца Василеску, као и други представници локалне самоуправе и румунских институција, обратио се и амбасадор Томашевић.

Том приликом истакао је да позив који му је упућен доживљава као још један гест који потврђује блискост и богатство српско-румунских историјских односа, те нашег културног наслеђа.

Током обиласка кула које се налазе на територији жупаније Долж, амбасадор Томашевић је заједно са представницима централних и локалних институција и дипломатског кора присуствовао свечаностима приређеним у част инаугурације кула, које је пратио културно уметнички програм.

У разговору амбасадора Томашевића са министром Адрианом Каћуом, председником Жупанијског Савета Дорин Козмин Василеом и другим представницима румунских институција, истакнута је постојаност историјских и културних веза и значај заједничког залагања за унапређење билатералних односа Србије и Румуније. Исказана је спремност да се интензивира комуникација са циљем иницирања нових заједничких пројеката сарадње на локалном нивоу.

Read More