Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић састао се данас у Конгресу са демократском конгресменком, чланицом Војног комитета у Представничком дому, Вероником Ескобар.

У светлу 140. годишњице успостављања дипломатских односа, амбасадор Ђурић оценио је да данашњи односи Србије и САД могу, по својој садржајности и развијености, парирати некадашњем нивоу истинског партнерства које је често одликовало наше две државе кроз историју.

Подсетивши да се ове године навршава и 15. годишњица сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја у оквиру Програма државног партнерства, Ђурић је апострофирао да сарадња Србије и Америке управо у домену одбране и безбедности представља окосницу свеукупних билатералних односа, као и да постоји обострани интерес да се та сарадња настави и прошири и на нове области.

Осврнувши се на концепт „Отворени Балкан“, Ђурић је ближе објаснио да је реч о регионалној иницијативи која има за циљ унапређење животног стандарда грађана кроз омогућавање слободног протока радне снаге, робе, капитала и система пружања услуга.

Прецизирао је да је иницијатива потекла од заједничке визије председника Вучића, премијера Северне Македоније Заева и премијера Албаније Раме, као и да је суштина да се, у периоду пред нама, она прошири придруживањем и других партнера овом перспективном формату сарадње.

По питању напретка Србије на економском плану, амбасадор Ђурић упознао је конгресменку Ескобар са чињеницом да стопа раста Србије у првих шест месеци ове године износи невероватних 7,5%, што је доказ да ће пројекције председника Вучића о укупној стопи раста за 2021. годину бити и више него остварене.

„Ови најновији подаци потврђују да се наша земља, чак и у другој пандемијској години, по својој економској снази и стабилности сврстава у сам врх Европе. За нас је једини пут онај који иде право напред и наставићемо да тежимо томе да Србију јачамо како изнутра тако и споља – кроз сарадњу са великим економским силама као што је САД“, закључио је Ђурић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)