Вашингтон:-Дачић-на-Молитвеном-доручку



(Last Updated On: February 3, 2023)

Министар спољних послова Ивица Дачић присуствује данас у Вашингтону Молитвеном доручку који се одржава сваког првог четвртка у фебруару, а учесницима скупа традиционално се обраћа председник САД.

Тај значајан догађај окупља око 3.500 званица, међу којима су чланови америчког Конгреса, политичари, војни лидери и гости из стотинак земаља. 

Данашњем 71. по реду Молитвеном доручку, који је почео у 7:30 по локалном времену, присуствује и амбасадор Марко Ђурић.

Председник САД окупљенима се обратио из Конгреса, као и прошле године, са истовременог скупа коме присуствују искључиво чланови Конгреса и амерички држављани. 

Бајден је нагласио да му је част што наставља традицију коју је започео 34. председник САД Двајт Азенхауер и послао поруку јединства и међусобног поштовања, без обзира на религијске и све друге разлике.

То је форум који је установљен из жеље да се на тренутак забораве политичке разлике и да се у доброј комуникацији, без формалних оптерећења, лидери из различитих области политичког, друштвеног и привредног живота састану и размене информације, намере и платформе за деловање

Почасни гост Молитвеног доручка је амерички председник, а сваке године присутан је и гост изненађења и чији идентитет се не открива пре почетка догађаја.

Молитвени доручак установљен је 1953. године када је председник Ајзенхауер, на иницијативу методистичког свештеника Абрахама Веридеа, позвао сенатора Френка Карлсона да се са представницима владе и опозиције помоле за Америку.

Првобитна идеја да се политичари из САД, из власти и опозиције, окупљени на једном месту заједно моле за мир и успех Америке, прерасла је у организовање међународног молитвеног доручка на који се, поред домаћих, позивају и светски лидери и политичари да заједно пошаљу поруке мира и солидарности у свету.

Скуп прате и дешавања на маргинама, као и семинари, тако да је Молитвени доручак прерастао у форум политичких, друштвених и пословних лидера на неформалној основи.

Копредседавајући су увек представници Демократа и Републиканаца.

Део програма резервисан је за билатералне састанке учесника са конгресменима, сенаторима, привредницима и другим значајним званичницима из САД.

Извор/Фото: Танјуг

Read More