Дачић:-САД-поздрављају-конструктиван-став-председника-Србије-у-дијалогу-о-КиМ



(Last Updated On: February 3, 2023)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Вашингтону, после Молитвеног доручка, да САД поздрављају конструктиван став председника Србије Александра Вучића у дијалогу о КиМ.

Дачић је рекао да је главни догађај за њега током посете био разговор са саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом и специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. 

“Сада се налазимо у критичној фази дијалога Београда и Приштине када имате, с једне стране, Београд који има конструктивну улогу и с друге стране Приштину, и како на то гледају светске силе. Зато мислим да могу да искажем потпуно задовољство оним што сам чуо у Вашингтону, а то је да сви поздрављају став председника (Александра) Вучића, оцењују га конструктивним и одговорним, а тај став је јасно дефинисање шта ми не прихватамо, односно шта мислимо да су црвене линије, а то је пре свега улазак Косова у УН и друге међународне организације, али и став да ЗСО није нешто о чему треба преговарати, него нешто што би требало прво урадити”, рекао је Дачић.

Он је додао да смо после дуго година дошли у ситуацију да нико сада Београд не означава као препреку у разговорима и преговорима, него да су критике усмерене пре свега ка Аљбину Куртију. 

“Наше је уверење да Курти не жели ЗСО и да се он противи било каквом мировном договору. Стога је улога Србије веома значајна и то су најважнији резултати ове посете. Да видимо колико се променила позиција САД”, рекао је Дачић.

Молитвени доручак одржава се сваког првог четвртка у фебруару, а учесницима скупа традиционално се обраћа председник САД. Тај значајан догађај окупља око 3.500 званица, међу којима су чланови америчког Конгреса, политичари, војни лидери и гости из стотинак земаља. 

Ове године специјални гост скупа био је јордански краљ Абдулах Други.

Извор/Фото: Танјуг

Read More