Делегација-Уралског-федералног-универзитета-у-Београду(Last Updated On: September 21, 2023)

Представници Уралског федералног универзитета посетили су Осму београдску гимназију.

Састанку са директорком Гимназије Иреном Брајевић и наставницом руског језика као страног Аном Спремић присуствовали су проректор за међународне односе Уралског федералног универзитета Сергеј Тушин и руководилац Одељења за развој међународног партнерства и комуникација Универзитета Јевгенија Сабурова. Стране су том приликом разговарале о могућностима учешћа ученика Гимназије у образовним програмима Универзитета и њиховом даљем стицању високог образовања у овој академској установи.

Са интересовањем прихваћена је презентација Јевгеније Сабурове о образовним програмима Уралског федералног универзитета. На питања младих о учешћу на конкурсу „Бесплатно високо образовање у Русији“ у оквиру квота Владе Руске Федерације одговарала је Олесја Бабенко, руководилац Одељења за образовни програм Руског дома. Средњошколце су посебно интересовали програми Архитектонског факултета Уралског федералног универзитета, по чијем се завршетку младим стручњацима у области дизајна отвара широка лепеза могућности запошљавања у различитим областима.

У Руском дому је за госте са Урала, који иначе по прву пут бораве у Београду, организован обилазак историјског здања у коме је смештен Руски центар за науку и културу, те упознавање са његовом историјом и радом.

Током једнодневне радне посете Београду организовано је неколико продуктивних састанака, укључујући посету Машинском факултету Универзитета у Београду. Његовим студентима је том приликом представљен образовни програми Уралског федералног универзитета, могућност студирања на припремном факултету Универзитета уз изучавање руског језика, студирање на енглеском језику, као и доступност савремених лабораторија Универзитета, где млади научници могу да се баве истраживачком делатношћу, припремом научних радова, студирањем на постдипломским студијама, те стекну степен доктора наука.

Read More