Канбера:-Дан-државности-Републике-Србије



(Last Updated On: March 1, 2024)

Амбасада Републике Србије у Канбери, по први пут у последњих пет година, организовала је пријем поводом националног празника – Дана државности Републике Србије.

У свом поздравном говору, амбасадор Раде Стефановић je, износећи историјске чињенице, указао на разлоге због којих Србија обележава Сретење као Дан државности, те посебно истакао да је Сретењски устав био један најлибералнијих и најмодернијих устава тог периода.

Осврнуо се и на актуелне билатералне односе Србије и Аустралије, те посебно истакао српску заједницу у Аустралији, као чинилац који значајно доприноси њиховом развоју.

Посебно је, након десетогодишњих преговора, нагласио значај ступања на снагу билатералног Споразума о социјалној сигурности, те изразио спремност Републике Србије да даље развија и унапређује односе са Аустралијом, Новим Зеландом и острвским државама Пацифика – укључујући и интензивирање политичког дијалога, као и сарадњу у бројним другим областима.

Указао је да Србија снажно подржава активности на очувању српског језика и писма, културе и националног идентитета лица српског порекла у Аустралији и на Новом Зеланду, те изнео податак да ће у 2024. школској години деловати најмање 22 групе са преко 350 ученика у школама у којима се настава одржава по програму Министарства просвете Републике Србије.

Чланство у ЕУ означио је као најважнији спољнополитички приоритет Србије, као и чињеницу да ће Србија наставити да се доследно залаже за поштовање принципа међународног права, посебно суверенитета и територијалног интегритета међународно-признатих држава-чланица УН.

У области економије, уз навођење компаративних предности нашег тржишта, позвао је аустралијске компаније да инвестирају у Србији. Посебно је истакао и да ће Србија и град Београд бити домаћини специјализоване изложбе EXPO 2027, као и да је то велика развојна шанса и за Србију и за наш регион.

Захвалио је Аустралијско-српској привредној комори на досадашњој сарадњи и подршци, те најавио одржавање 21. Фестивала српског филма – који се од 14. до 24. марта о.г. одржава у свим већим градовима Аустралије и који финансијски помаже Република Србија.

Пријему су присуствовали чланови дипломатског кора, представници Департмана спољних послова и трговине Аустралије, федералног Парламента – чланови групе пријатељства са Републиком Србијом, као и значајан број привредника – чланова Аустралијско-српске привредне коморе и представници српске заједнице, међу којима и градоначелница Данденонга Лана Јанковић Формозо, одборник Бојан Милковић из Мелбурна, председник удружења Српски социјални сервиси и сарадња Милан Пуалић из Мелбурна и директорка Фестивала српског филма Милица Козлина.

Read More