(Last Updated On: September 24, 2023)

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије, састао се, на маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, са министрима спољних послова Тринидада и Тобага, Бахреина, Гватемале, Белорусије, Гренаде, Омана и Јемена, као и са подсекретаром УН за оперативну подршку (ДОС) и високим представником УН за Алијансу цивилизација.

У разговору са високим представником УН за Алијансу цивилизација Мигелом Анхелом Моратиносом, министар Дачић је позитивно оценио досадашњу сарадњу Србије са Алијансом и истакао нашу подршку активностима Алијансе у циљу јачања мира, стабилности, напретка, толеранције и разумевања различитих култура и религија. Са министром иностраних послова Краљевине Бахреин др Абдулатифом бин Рашидом Ал Зајанијем, министар Дачић је разговарао о јачању свеобухватне сарадње наших земаља, посебно у области иновативне економије, кроз повећање трговинске размене и сарадње.

Састанак на маргинама овог глобалног скупа, био је добра прилика да министар Дачић потпише Споразум о укидању виза за обичне пасоше са министром иностраних послова Гватемале Мариом Адолфом Букаром Флоресом, као и Меморандуме о политичким консултацијама и о сарадњи Дипломатских академија са министром иностраних послова Омана Сајидом Бадром бин Хамадом бин Хамудом Албусаидијем.

Током састанка са министром иностраних послова Белорусије Сергејем Алејником, Дачић је захвалио на чврстој и доследној подршци Белорусије територијалном интегритету и суверенитету Србије. Шеф српске дипломатије Дачић је у разговору са министром иностраних послова Тринидада и Тобага Америјем Брауном истакао опредељење Србије за даљи развој традиционално пријатељских односа и јачање сарадње у области пољопривреде, економије и туризма.

Министар Дачић је свом колеги из Јемена др Ахмеду Аваду бин Мубараку рекао да је Србија заинтересована да развија и унапређује билатералне односе са Јеменом, као и сарадњу наших земаља на мултилатералном плану. Дачић је са подсекретаром УН за оперативну подршку Атулом Кареом разговарао о даљим облицима будуће сарадње у областима од обостраног интереса. Са министром иностраних послова Гренаде Џозефом Андалом, Дачић је разговарао о продубљивању економске сарадње, укључујући размену посета на највишем нивоу.

Поред ових састанака, министар Дачић је имао прилику за кратке сусрете и размену мишљења са холандским премијером Марком Рутеом, државним министром Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске лордом Ахмадом од Вимблдона, као и са министарком иностраних послова Гане Ширли Бочвеј, а такође је и депоновао Опциони протокол уз Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, данас, у седишту Уједињених нација.

Read More