Амбасадорка Републике Србије у Пекингу Маја Стефановић разговарала је са замеником генералног директора за Европу у Министарству иностраних послова Народне Републике Кине Џенг Хуијуом.

Заменик генералног директора за Европу Џенг Хуију је честитао Маји Стефановић на именовању за амбасадора Србије и изразио уверење да ће, као познавалац Кине, пружити значајан дипринос даљем јачању односа, у чему ће имати пуну подршку Министарства.

Амбасадорка Стефановић је истакла да јој је изузетна част и задовољство да буде на одговорној дужности амбасадора Републике Србије у Кини, те изнела спремност да уложи максималне личне напоре у циљу даљег јачања укупних односа две земље.

Саговорници су се сложили да су односи Србије и Кине на највишем нивоу у њиховој досадашњој историји, и да постоји спремност за даље продубљивање свеобухватног стратешког партнерства две земље.

Наглашено је да посебан квалитет и замајац дељем развоју укупних односа дају пријатељски односи председника Александра Вучића и Си Ђинпинга и изражено обострано очекивање да ће, по смиривању епидемиолошке ситуације, кинески председник поново посетити Србију.

Размењена су мишљења о могућностима интензивирања економске, финансијске и инвестиционе сарадње две земље, уз опредељење за што скорије закључивање Споразума о слободној трговини.

Саговорници су констатовали да ће укупној међусобној размени у свим областима, допринети и планирано успостављање директне авио-линије између Србије и Кине.

Поновљена је пуна посвећеност Србије сарадњи у оквиру механизма “Кина-Централна и Источна Европа”, као и имплементацији кинеске иницијативе “Појас и пут”, уз спремност за даљу реализацију договорених пројеката, међу којима је посебно издвојен пројекат модернизације железничке пруге Београд-Будимпешта.

Поред тога, потврђена је обострана спремност за јачање сарадње у области културе, просвете, пољопривреде, науке и технологије.

Original Article