Петар-Велики-у-Републици-Српској



(Last Updated On: December 7, 2022)

Изложба ,,Руско-српски односи у доба Петра Великог” и биографски стрип ,,Петар Велики“ представљени су на иницијативу професора Жељка Будимира на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци и у Цековића кући на Палама. Културни програм је приређен поводом 350. година од рођења најистакнутијег и најутицајнијег руског монарха и реформатора – руског цара Петра Великог.

У организацији догађаја учествовали су Амбасада Русије у Босни и Херцеговини, Kњижевно удружење ,,Сусрет” Требиње (председник Милана Бабић), Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву и Руски дом. Изложбу су припремили Руска национална библиотека у Санкт Петербургу и Руски научни институт у Београду.

Присутне у Цековића кући поздравио је Амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Игор Калабухов, који се посебно осврнуо на допринос српских сарадника Петра Великог руској култури. Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић је у свом излагању посебну пажњу посветила Сави Рагузинском и доприносу овог чувеног Херцеговца развоју односа руског и српског народа.

Изложба ,,Руско-српски односи у доба Петра Великог” је дан раније отворена на Факултету политичких наука у Бањој Луци, који је том приликом угостио и своје колеге – професоре и студенте историје и филологије. Изложбу је отворила декан факултета проф. др Ранка Перић Ромић. О улози Петра Великог у руској историји, његовом доприносу оснивању Руске империје и развоју српско-руских односа у области културе и образовања говорио је виши саветник Руског дома др Георгиј Енгелгардт. Предавање о историји стрипа, доприносу Руса српској култури и дубоким везама српског и руског одржао је доц. мр Олег Солдат са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци.

Read More