Амбасадор Републике Србије у Рабату Иван Бауер састао се Мохамедом Абденабауијем, председником Врховног суда и Врховног савета судске власти Краљевине Мароко.

Саговорници су се осврнули на начине функционисања правосудног система у Републици Србији и Краљевини Мароко. Амбасадор Бауер информисао је председника Врховног суда да је на референдуму који је одржан у јануару изгласано потврђивање Акта о промени Устава и додао да то подразумева промене у области правосудног система које ће донети потпуно независан правосудни систем у Србији.

Амбасадор Иван Бауер је председнику Абденабауију пренео поздраве српског председника Врховног касационог суда Јасмине Васовић, као и позив да посети Београд, и указао на спремност за сарадњу наших судских и правосудних органа са мароканским институцијама.

Председник Врховног суда Марока је са задовољством прихватио позив и рекао да би то била одлична прилика за размену мишљења и искустава са правосудним системом Србије, са којим до сада нису сарађивали.

На крају разговора, амбасадор Бауер обавестио је саговорника о 65. годишњици успостављања дипломатских односа, истакавши да пријатељство и поштовање повезују Србију и Мароко много дуже, још од времена борбе мароканског ослободилачког покрета за независност.

Такође, позвао га је на изложбу архивске грађе која ће мароканској јавности представити поједине сегменте наших богатих билатералних односа и рекао да ће изложбу отворити потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић.

Original Article