Рабат:-Амбасадор-Бауер-учествовао-у-раду-конференције-„За-инклузиван-дигитални-свет:-иновације-и-технологија-за-равноправност-полова“(Last Updated On: March 18, 2023)

Амбасадор Иван Бауер учествовао је на конференцији, коју је поводом Дана жена, у сарадњи са министарком за солидарност, социјалну интеграцију и породицу, Ауатиф Хајар, организовала Дипломатска фондација.

Конференцију „За инклузиван дигитални свет: иновације и технологија за равноправност полова“ отворила је министарка за солидарност, социјалну интеграцију и породицу, Ауатиф Хајар. Она је, подсетивши да је теми равноправности полова и (економског) оснаживања жена Њ.В. краљ Мохамед VI у свом обраћању нацији поводом националног празника дао посебно на значају, рекла да у Краљевини Мароко постоје и уставне и све законске претпоставке за постизање пуне равноправности полова. У том смислу, информисала је дипломатски кор да ће 17. марта бити одржан први састанак „Националне комисије за равноправност полова“, којим ће председавати Премијер Марока, Азиз Ахнуш. У свом излагању она је подсетила и да је новембра месеца прошле године лансирана кампања борбе против сајбер насиља над женама.

Амбасадор Бауер је у свом обраћању скупу нагласио да, као и сваки други велики искораци у модерној ери, дигитални свет и друштвени медији са собом носе и позитивне, али и негативне импликације. Он је скупу поручио да дигиталне медије, а нарочито друштвене медије, по дефиницији карактерише „да они припадају свима, а да истовремено не припадају никоме“. Док, са једне стране, дигитални свет омогућава женама да се боље и лакше повежу у борби за своја легитимна права, нарочито у земљама у којим су им та права ускраћена, са друге стране дигитални свет је мета оних групација које га користе да шире поруке мржње. Овај „рат“ добронамерних и злонамерних корисника предности које доноси дигитална ера је свеприсутан и неће никад престати те је, у том смислу, изузетно важна улога државе, али и читавог друштва, у креирању правних оквира који ће омогућити делотворну борбу против сваке врсте дигиталног насиља, нарочито оног које је усмерено против жена и деце, закључио је амбасадор Бауер.

Read More