(Last Updated On: September 10, 2018)

У оквиру обележавања Године балета у Русији и двестоте годишњице од рођења кореографа Маријуса Петипа, у Руском центра за науку и културу „Руски дом“ отворена је изложба фотографија „Ера Григоровича“.

Изложба је први пут представљена београдској публици прошле године поводом 90-годишњице од рођења једног од највећих кореографа савременице. Према замислу аутора, изложба приказује не само уметнички пут Јурија Николајевича дуг 70 година, већ и једну целу епоху у историји балета, симболом које је постао. Поставка представљена у Руском дому садржи материјале из фондова Музеја „А.А. Бахрушин“, Бољшог и Маријинског театра, Музеја позоришне и музичке уметности из Санкт Петербурга, збирке уметника. Кореограф је на фотографијама забележен у друштву чувених уметника балета: Владимира Васиљева, Рудолфа Нуријева, Сержа Лефара, композитора Игора Стравинског, Наталије Бесмертнове и др. У саставу поставке су кадрови са наступа истакнутих представника балетске уметности Русије.

У сали Библиотеке културног центра одржана је и пројекција филма „Лабудово језеро“ уз учешће примабалерине Бољшој театра Маје Плисецке.

Сообщение Руски балет представљен у Руском дому появились сначала на Руски дом.

Original Article