Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са архимандритом Методијем, игуманом Свете српске царске лавре Хиландара.

Архимандрит Методије дао је благослов да Министарство спољних послова Србије од наредне године за своју званичну славу узме празник Преноса моштију Светог Саве Српског, који се обележава 19. маја по новом, односно 6. маја по старом календару.

Министар Селаковић је истакао да ће Министарство спољних послова са поносом обележавати тај празник, сећајући се дела Светога Саве, који је, осим што је био први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве, био и први познати велики српски дипломата.

Министар Селаковић је истакао да је, њему лично, као и институцији на чијем је челу, веома стало да има и на званичном нивоу односе са манастиром Хиландар, како кроз деловање нашег Генералног конзулата у Солуну, тако и кроз именовање дипломате за везу са Светом гором, који ће од следеће године службовати у Солуну.

На састанку је било речи и о могућности да се манастир Хиландар ове године укључи у обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се празнује 15. септембра, у знак сећања на пробој Солунског фронта.

Саговорници су разменили искуства о епидемиолошкој ситуацији и разговарали о функционисању манастира Хиландар у време у пандемије вируса корона и току радова на обнови манастира.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)