Сусрет-Дачића-и-специјалне-известитељке-Савета-за-људска-права-УН



(Last Updated On: March 31, 2023)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије састао се данас са специјалниом известитељком Савета за људска права УН за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Иреном Кан.

Дачић је током разговора истакао да је Република Србија у пуној мери посвећена примени свих међународних и регионалних стандарда који регулишу промоцију права на слободу мишљења и изражавања, као и да Влада Србије улаже значајне напоре у овој области, што је од посебне важности у контексту напредовања у правцу европских интеграција. Такође је напоменуо да се велика пажња посвећује питању безбедности медијских радника, што илуструје постојање посебних тела на нивоу Владе које се баве овим питањима.

Специјална известитељка Савета за људска права УН за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Ирена Кан изразила је захвалност због отворености Србије за сарадњу, као и свим надлежним органима који су се одазвали за сусрете током њене посете ради прикупљања података о регулаторном оквиру и примени прописа који гарантују слободу и плурализам медија, слободу интернета и право на слободу изражавања свих друштвених група, посебно мањина.

Истакла је да је она независни експерт кога ангажују државе чланице УН и да је суштина њеног мандата пружање подршке и помоћи ради имплементације постојећих прописа у овој области у циљу изградње демократских друштава.

Шеф српске дипломатије рекао је да ће Србија наставити активно да ради на јачању националног система заштите, мониторинга и извештавања када су у питању угрожена права, заштита и безбедност новинара, као и да учествује и подржава иницијативе, коалиције и партнерства у међународним телима надлежним за ову проблематику

Read More